Abdullah har klar føring ved afghansk valg

Skrevet af admin

24/04/2014

Dagens topnyheder

Ved Afghanistans præsidentvalg fører den tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah klart med en opbakning fra vælgerne på 43,8 procent, viser en opgørelse baseret på optællinger af over 80 procent af stemmerne. Det oplyser den centrale valgkommission.

Antropologen og eksfinansministeren Ashraf Ghani lå på andenpladsen med opbakning fra 32,9 procent af vælgerne. På tredjepladsen ligger lægen Zalmay Rassoul, der også har været udenrigsminister, med opbakning fra 11,1 procent.

Der er optalt 80,6 procent af stemmerne. Det endelige resultat af præsidentvalgets første runde ventes lørdag, meddeler landets valgkommission.

Zalmay Rassoul bliver støttet af to af præsident Hamid Karzais brødre. Den afgående præsident var udelukket fra at deltage i valget, da forfatningen ikke tillader ham at genopstille, efter at han har været ved magten i det krigshærgede land i 12 år.

Får vinderen i første runde mindre end 50 procent af de afgivne stemmer, skal valget ud i en anden runde, hvor de to mest populære kandidater skal dyste.

Abdullah siger i et interview med nyhedsbureauet Reuters, at han ikke er overrasket over sin føring, men snarere havde ventet at føre mere klart.

- Vi håber stadig, at valget blive afgjort i én runde, siger han i sit hjem i Kabul.

Hvis det kommer til en anden valgrunde, vil den finde sted sidst i maj.

De vestlige lande følger valget nøje, da præsidentvalget i 2009 blev stærkt præget af vold og valgsvindel.

De 28 Nato-lande vil fra årsskiftet 2014-15 lukke ned for den hidtidige kampmission, men fortsætte med at støtte det afghanske styre med træning og rådgivning.

/ritzau/Reuters