Abortmodstandere skal fjerne hvide kors

Sådan lyder vurderingen fra Vejdirektoratet, som nu har undersøgt sagen om de tusindvis af hvide kors, Retten til Liv fik opsat i weekenden for at markere 40-året for indførslen af fri abort i Danmark.

»Vi har i dag været ude for at besigtige og vurdere sagen, og vi er af den opfattelse, at de her kors og bannere er i strid med Naturbeskyttelseslovens paragraf 21, som siger, at i det åbne land må man ikke opsætte plakater, skilte eller andre indretninger i propagandaøjemed. Vores vurdering er, at det er landzone, og at korsene kan betragtes som propaganda,« forklarer Jens Kjærgaard, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.

Ellen Højlund Wibe, der er landssekretær i Retten til Liv, ser frem til at læse Vejdirektoratets afgørelse, men hun har svært ved at forstå den.

»Jeg vil meget gerne ind i en dialog med Vejdirektoratet om, hvad problemet er. Hvis argumentet er, at det er propaganda, hvad er det så lige, der foregår på den anden side af vejen? Der er lysreklamer, der kører der med skiftende budskab, også for forskellige politiske kandidater. Så hvis det handler om, at der kun er plads, hvis det er et politisk korrekt budskab, man formidler, så er det da interessant i forhold til vores ytringsfrihed,« siger hun og understreger, at hun endnu ikke har set afgørelsen.

Men Vejrdirektoratets vurdering er ikke baseret på en vurdering af Retten til Livs budskab, fastslår Jens Kjærgaard. På den anden side af vejen er der ikke landzone, og det gør forskellen, forklarer han.

»Vi betragter det som en hvilket som helst anden sag, hvor nogen sætter skilte op, som vil påkalde sig opmærksomhed i det åbne land.«

»På den her side af motorvejen er det åbent land, og der gælder bestemmelsen om, at man ikke må forurene rent visuelt. Giver man lov et sted, så mener naboen også, at han må. Og så kommer det til at florere langs vejene og hele landet bliver plastret til,« forklarer han.

De 16.000 hvide kors blev opsat på en mark mellem Horsens og Vejle lørdag 21. september. De repræsenterer de omkring 16.000 provokerede aborter, der hvert år bliver foretaget i Danmark, og som ifølge Retten til Liv er et brutalt overgreb på det ufødte barn. Hvis korsene skal fjernes, forhindrer man samtidig en vigtig debat om barnets tarv, mener Ellen Højlund Wibe.

»Det er et forsøg på at smyge sig uden om det budskab, vi har med de kors. Nemlig at barnet i abortdebatten skal synliggøres, så vi ikke kun har det ensidige fokus på kvinden, som vi har haft i de seneste 40 år.«

Vejdirektoratet oplyser, at man nu sender sin opgørelse i såkaldt partshøring, hvor ejerne af arealet langs motorvejen og Retten til Liv vil blive hørt. De har 14 dage til at udtale sig i sagen, og den mulighed vil Retten til Liv gribe.

»Vi ser frem til at indgå en dialog med Vejdirektoratet, men vi har ikke den store intention om at tage en stor kamp op for de 14 dage, vi havde tænkt os at lade korsene stå. Men vi vil da sætte spørgsmålstegn ved, om vores stiltiende propaganda er større propaganda end lysreklamerne på den anden side af vejen,« siger Ellen Højlund Wibe.

Dagens Gossip