ADD hilser fransk dopingrapport velkommen

At den franske cykelrytter, Laurent Jalabert, nu bliver afsløret for EPO-misbrug i 1998 af en fransk senats-rapport, der er blevet delvist lækket til den franske avis L'Equipe, får ikke nogen sportslige konsekvenser for den tidligere Team CSC-Tiscali rytter.

Sagen er ganske enkelt forældet, da det er mere end otte år siden, dopingmisbruget fandt sted.

Alligevel kan direktøren i Anti Doping Danmark (ADD) Lone Hansen sagtens finde værdi i det franske senats arbejde, hvor man har gentestet nogle af de dopingprøver, der blev taget i Tour de France i 1998 og derigennem afsløret flere rytteres brug af EPO det år via nyere og mere sofistikerede testmetoder.

- Der er tale om et politisk arbejde, så det er ikke sådan en afhøring, hvor man går ind og får en masse informationer ud. Som jeg forstår det, skal det bruges i forhold til lovgivning. Jeg betragter det mere som en afdækkende rapport i forhold til, hvordan de franske forhold omkring doping ser ud, siger Lone Hansen, der af samme grund ikke regner med en strøm af doping-sager i slipstrømmen af offentliggørelsen af det franske senats rapport den 18. juli.

Men selv om det er et politisk udredningsarbejde, og der ikke vil blive rejst sager mod Laurent Jalabert eller andre ryttere, kan Lone Hansen bruge arbejdet i Frankrig til noget.

- Alle oplysninger bruger vi til noget. Det er god information. I det arbejde, vi laver - både internationalt og i Danmark - prøver vi at få et klarere billede af, hvor stort omfanget var af dopingmisbruget, og hvordan det kunne lade sig gøre, siger ADD-direktøren.

- Det næste skridt er, hvordan bliver vi bedre til at arbejde med det. Jo mere viden vi har, desto mere målrettet kan vi være. Og jo bedre kan vi sætte vores indsats ind. Derfor er dette arbejde i allerhøjeste grad interessant.

- For mig er det værdifuldt, at de bliver, skal vi kalde det, afsløret og bliver tvunget til at stå frem. Nogle gange er det godt at kunne sige til dem, at man har en analyse af en prøve, der viser EPO, så det, du siger, kan ikke være rigtigt. Og så kommer der ofte flere forklaringer fra dem, når de ikke kan gemme sig bag et 'det har jeg aldrig gjort'.

- På den måde er al info værdifuld, og jo mere, dem, der hårdnakket har påstået, at de ikke har dopet sig, alligevel bliver afsløret, jo mere info får vi. For så får de nogle gange også lyst til at fortælle lidt om andre, og så står vi bedre, siger Lone Hansen.

Dagens Gossip