Adfærdsforsker: Forbrugernes forargelse er kortvarig

Skrevet af admin

20/01/2015

Mest læste i dag

Teleselskabet 3, som har flere end en million kunder i Danmark, har på fem år tjent næsten 1,5 milliarder kroner på sine danske kunder.

Alligevel har selskabet aldrig betalt skat i Danmark.

Nyheden vakte sikkert forargelse hos mange abonnenter, men ifølge filosof og adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen, RUC, så er det de færreste, der griber til handling og flytter selskab.

- Der er lang vej fra at høre om det her og til at gå ned i butikken for at opsige abonnementet. Jeg er selv kunde hos 3, og kunne jeg her og nu skrive under på en opsigelse, ville jeg gøre det.

- Men jeg skal på arbejde, og så går der nogle dage, og dermed risikerer det at blive glemt, siger Pelle Guldborg Hansen til Ritzau.

Han peger desuden på, at det som forbruger ikke alene tager tid at skifte selskab. Det er også svært at gennemskue de enkelte selskabers skatteforhold og dermed, hvem man skal vælge som alternativ.

- Forbrugerne mangler en handlingsanvisning. Nu ved de, at 3 er "no go", men hvordan forholder det sig med de andre selskaber. Det er besværligt at finde ud af, og derfor vil de fleste ende med at beholde abonnementet, siger Pelle Guldborg Hansen.

Afsløringen får flere politikere til at kritisere selskabet. Herunder Socialdemokraternes skatteordfører, Astrid Krag, som opfordrer kunder hos 3 til at overveje, om de har det rigtige selskab.

- Staten kan ikke gøre noget, så længe selskabet overholder EU-retten. Men jeg vil da sige til alle, der har abonnement hos 3, at de kan overveje, om de fortsat har lyst til det, siger hun til Ritzau.

Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, går skridtet videre og beskylder selskabet for at "nasse" på det danske samfund.

- 3 snyder vores fællesskab for skat fra deres milliardfortjeneste, imens det som selskab nasser på vores infrastruktur, veluddannede arbejdskraft og sundhedsvæsen.

Sammen med SF kræver Enhedslisten, at regeringen sætter prop i selskabernes skattespekulationer ved at lukke hullerne i lovgivningen.

/ritzau/