Advarsel: Boligejere trues af rentechok

Skrevet af admin

12/02/2014

Dagens topnyheder

Både danske boligejere og hele den danske økonomi risikerer at tage betydelig skade på grund af nye regler, som behandles i EU.

Reglerne vil gøre det sværere at sælge danske realkreditobligationer, og derfor vil lånevilkårene for boligejerne blive væsentligt forringet, lyder advarslen i et internt notat fra brancheorganisationen Realkreditrådet ifølge Berlingske.

Samtidig vil danske banker være tvunget til at skære ned på deres udlån med 100 milliarder kroner - og det vil gå ud over den økonomiske vækst, skriver Realkreditrådet videre i notatet.

EU-Kommissionen skal inden 30. juni i år beslutte, om realkreditobligationer kan gå under betegnelsen "særdeles høj likviditet", som det er tilfældet med statsobligationer, skriver Berlingske.

Og det er vigtigt for boligejerne, at det lykkes. For ellers vil 35 procent af de investorer, som køber danske realkreditobligationer, miste købelysten i "betydelig grad", hedder det i notatet.

- Det vil drive renten op for danske boligejere og virksomheder. Renten kommer formentlig til at stige ganske betragteligt for at kunne tiltrække andre investorer, skriver Realkreditrådet ifølge Berlingske.

Professor Jesper Rangvid fra CBS bakker op om advarslen:

- Normalt er der altid noget godt ved ny regulering, men det er ikke tilfældet her. Hvis de danske obligationer ikke kan kaldes ultralikvide fremover, så er det kun skidt for Danmark. Og det vil få ikke ubetydelige konsekvenser, siger han til Berlingske.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra økonomiminister Margrethe Vestager (R), der har rejst rundt til flere EU-landes ministre for at overbevise dem om de danske krav til området.

/ritzau/