Advarsel: Der bliver mangel på metalarbejdere

Danske virksomheder risikerer inden for en kort årrække at stå med en voldsom mangel på jern- og metalmedarbejdere, skriver Politiken. Det fremgår af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Den slår fast, at det sandelig ikke kun bliver universitetsuddannede, der bliver efterspørgsel på i fremtiden. Holder AE's fremskrivninger stik, vil der i 2020 mangle omkring 20.000 faglærte inden for jern og metal.

Det svarer til, at omkring hver tiende faglærte stilling skal besættes med en anden medarbejder, skriver AE.

- Det vil være noget rigtig skidt. Det vil hæmme væksten og vores innovationsevne, og kan føre til, at virksomheder flytter hele eller dele af deres produktion til udlandet, siger AE's direktør, Lars Andersen, til Politiken.

Ifølge AE's analyse opstår den store mangel på arbejdskraft, fordi knap 4500 faglærte inden for jern og metal hvert år vil forlade arbejdsmarkedet frem mod 2020. Den afvandring kan slet ikke opvejes af de nye årgange.

I snit forventer AE, at der det indeværende årti ud vil komme 2400 nye faglærte jern- og metalarbejdere til årlig.

En vigtig forklaring på problemerne er ifølge uddannelseschef i Dansk Metal Per Påskesen, at de erhvervsfaglige uddannelser i de senere år har haft umådelig svært ved at konkurrere med gymnasierne om de unges gunst.

- Er du en dygtig ung mand eller kvinde, skal du være mønsterbryder, hvis du vælger gymnasiet fra og siger, at du hellere vil tage en erhvervsfaglig uddannelse og uddanne dig til eksempelvis industritekniker.

- De erhvervsfaglige uddannelser anses af mange for en taberfabrik, siger han til avisen.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip