Advarsel: Derfor skal du ikke give riskiks til børn under seks år

Skrevet af Jesper Larsen

29/09/2015

Dagens topnyheder

Fødevarestyrelsen i Sverige er gået ud med en advarsel til svenske forbrugere, der rådes til ikke at give riskiks til børn under seks år. 

Advarslen kommer efter at styrelsen gennemgik 102 risprodukter på det svenske marked, og her viste det sig, at riskiks havde det højeste indhold af arsen, der kan være kræftfremkaldende, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

- Risskiks viste sig at have den højeste koncentration af de testede risprodukter. Vi råder derfor til, at man ikke giver det til børn, der ikke er nået folkeskolealderen. Det er en unødvendig måde at indtage arsen på, siger Rickard Bjerselius, der er toksikolog ved Livsmedelsverket, der er den svenske fødevarestyrelse. 

Han maner dog til besindighed for de forældre, der bliver utrygge, hvis de hidtil har givet deres børn riskiks. 

- Jeg forstår udemærket, hvis man bliver bekymret som forælder. Men de risici vi ser, er, hvis du har spist riskiks i rigtig mange år, og hvis man er seks år, har man ikke nået at spise dem i så mange år, siger Rickard Bjerselius til TT. 

Adspurgt om man skal holde sig helt fra riskiks, siger toksikologen, at advarslen skal ses i det store billede af kræftfremkaldende stoffer i fødevarer. 

- Kræft skyldes mange forskellige faktorer, og vi kan se, at arsen i riskiks er en lille bæk i den store flod, der fører til kræft. Nu hvor vi ved det, er der grund til at informere og rådgive, hvordan forbrugerne kan reducere risikoen for forskellige kræftformer, siger Rickard Bjerselius. 

Herhjemme advarede Fødevarestyrelsen i 2013 mod at give børn riskiks.