Advarsel: Et brusebad kan gøre dig syg

Fra 2008 til 2012 er 75 danskere døde af legionærsygdom, der blandt andet skyldes bakterieinfektion i varmtvandsbeholdere, som leder smitten ud gennem bruseren, skriver TEKNIQ Installatørernes Organisation.

Det viser en gennemgang af indberetninger til Statens Serum Institut, som fagbladet Dansk VVS står bag. 

LÆS OGSÅ: Pas på bakterier: 5 fejl når du ordner badeværelset

Selvom det danske dødstal for Legionella er faldende set over en periode på 10 år, er der god grund til at tage risikoen for Legionella alvorligt, vurderer medlem af TEKNIQ-råd Syddanmark, Lars Petrowsky.

- Det er kun forsigtighed og viden, der kan forhindre legionellasmitte. Derfor bør man tage sine forholdsregler som forbruger, siger Lars Petrowsky i en pressemeddelelse.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med         

I 2012 blev der registreret 125 tilfælde af legionærsygdom på dansk jord - heraf døde de 15. Legionærsygdom viser sig som en alvorlig lungebetændelse med følgevirkninger.

Legionella-bakterier trives i lunkent og stillestående vand i varmtvandsbeholdere og føres videre til dig, når du bader. Lars Petrowsky fra TEKNIQ anbefaler, at alle følger fire simple råd, som holder Legionella væk.

1. Varmtvands temperaturen skal ligge på 50-55 °C ved det fjerneste tapsted.
2. Varmtvandsbeholderen skal jævnligt tømmes og gennemskylles. Rens dit brusehoved og slange samt perlatorer på vandhaner med eddikesyre to gange årligt.
3. Har vandet stået stille længe (eksempelvist efter en ferie) bør du lade både det kolde og varme vand rinde i et par minutter.
4. Drik kun koldt vand fra hanen - også når du børster tænder.

LÆS OGSÅ: Lars har ikke været i bad i 10 år

Du kan selv tjekke om, om du er i fare for at tiltrække Legionella-bakterier i dit vand ved at gøre følgende:

- Du skal skrue helt op for det varme vand i for eksempel køkkenhanen. Med et termometer skal du så tjekke, om vandet når op på en temperatur på mindst 50 grader. Sker det ikke, bør du kontakte en autoriseret installatør, for så kan vandet ikke opnå den varmegrad, som slår legionellabakterierne ihjel, siger Lars Petrowsky i pressemeddelelsen.

Dagens Gossip