Advarsel: Juletræslys udleder flere partikler end en bil

Juletræslys er en fast bestanddel af juleaften, men den gamle tradition med levende stearinlys på juletræet kan hurtigt ødelægge julehyggen. Undersøgelser fra Danmarks Tekniske Universitet viser, at koncentrationen af ultrafine partikler i et dansk hjem med tændt juletræ overstiger 11.000.000 ultrafine partikler/cm3.

Til sammenligning udleder en Peugeot 107 119.303 ultrafine partikler per minut. De levende stearinlys er derfor en overset og alvorlig kilde til partikelforurening, og kan forårsage DNA-forandringer, luftvejsproblemer og øger risikoen for hjertekarsygdomme.

- Når juletræslysene tændes tirsdag aften, vil træets mange stearinlys udlede ligeså mange ultrafine partikler, som havde der stået flere biler i tomgang i stuen – eller for den sags skyld 50 tændte cigaretter. Luftforurening fra stearinlys minder om tobaksrøg, når det kommer til partikelantallet, så der er god grund til at kigge efter alternativer til de forurenende og sodende stearinlys, siger ingeniør John Sørensen fra by Ransborg og fortsætter:

- Mange tror fejlagtigt, at ren stearin soder og forurener mindst, men faktisk udleder stearinlys helt op til 100 gange flere ultrafine partikler, hvis man sammenligner med et produkt som rene soyalys. Jeg har set tal fra USA, hvor stearinlys udledte 1,7 milliarder partikler på bare 45 minutter og samme størrelse soyalys kun 37.000, siger ingeniøren, som siden 2011 har undersøgt og udviklet alternativer til de forurenede og sodende stearinlys.

Derfor er ultrafine partikler skadelige

De ultrafine partikler har en diameter på under 100nm – 0,00001cm – og kan derfor trænge dybt ned i lungerne, når vi trækker vejret, og det kan være farligt. Flere studier peger på, at der er en sammenhæng mellem ultrafine partikler og lungekræft, hjertekarsygdomme, slagtilfælde, alvorlige luftvejslidelser og forværring af astma.

Det kommer ikke bag på John Sørensen, som opfordrer familier med børn, svage og syge til at tage deres forholdsregler juleaften, hvis træet skal tændes med levende lys.

- Ultrafine partikler anses for at være de mest skadelige. De er så små, at de trænger fra lungernes yderste forgreninger ind i celler og over i blodbanen. Her øger de risikoen for en række sygdomme, og kan medføre skader på ens DNA, hvilket øger risikoen for at få kræftsygdomme. Derfor er der mange gode grunde til at gå efter de lys, som udleder færrest ultrafine partikler. Og her skal man holde sig fra stearinlys, også selvom den kaldes ”ren”, slutter John Sørensen, som har seks gode råd til at reducere partikelforureningen juleaften.

Seks råd til at mindste partikelforureningen juleaften

1)     Brug færre lys på træet eller en lyskæde med el-pærer.

2)     Undgå at lad juletræet stå i træk, da det får lysflammerne til at blafre, hvilket får lyset til at sode mere.

3)     Overvej at udskifte de traditionelle lysholdere med lysholdere til fyrfadslys af fx dokumenteret ren soya, da det soder mindre, og udleder ca. 100 gange færre partikler.

4)     En for stor flamme betyder mere sod, hvilket medfører større partikeludledning. Derfor skal vægen på juletræslysene holdes kort.

5)     Undgå at puste lyset ud, men sluk hellere lyset med en ”væge-klemmer” eller mellem to fingre. Pust eventuelt lysene ud under emfang.                

6)     Luft grundigt ud, når juletræet har været tændt, så de fleste partikler kan fjernes.

Dagens Gossip