Advarsel: Nyt tøj kan give allergi for livet

Nyt tøj, der ikke har været vasket endnu, indeholder nemlig så mange kemikalier, at det kan øge risikoen for alvorlige sygdomme og føre til livslange allergier. Det skriver Søndagsavisen.

Der bliver brugt mellem et halvt og helt kilo kemikalier til at fremstille en enkelt T-shirt, og selvom de fleste kemikalier er vasket ud, når de kommer ud i butikkerne, er der stadigvæk flere tilbage. I de kemikalier kan der eksempelvis være stoffer, der er kræftfremkaldene, giver skader på nervesystemer eller som er hormonforstyrrende, siger Louise Fredsbo Karlsson, AC-tekniker i Miljøstyrelsen, til Søndagsavisen.

Den hyppigste og mest umiddelbare konsekvens er dog allergiske reaktioner med udslet og kløe. Det kan eksempelvis blive fremprovokeret af farvestoffer i tøjet, formaldehyd, der gør tøjet glat, eller andre kemikalier, der eksempelvis stiver jeans.

- Man risikerer at få en kontaktallergi. Det betyder, at hvis du eksempelvis samler en allergi op fra formaldehyd i din nye skjorte, vil din krop efterfølgende reagere, hver gang du kommer i kontakt med formaldehyd i dine cremer, shampoo, dit toiletpapir osv. Allergien bliver simpelthen permanent, siger Eva Daniel, toksikolog i Astma-Allergi Danmark.

En undersøgelse fra Miljøstyrelsen har tidligere vist, at selvom otte ud af ti danskere udmærket godt er klar over, at man skal vaske nyt tøj, husker kun fire ud af ti at gøre det.

- Med én vask har man fjernet 50-80 procent af kemikalierne i tøjet, og så er risikoen for at få kemikalier på huden markant nedsat. Så en enkelt vask gør en markant forskel, siger Louise Fredsbo Karlsson.

Dagens Gossip