Advarsel om usynlig spray skræmmer røvere væk

En række danske supermarkeder har efter alt at dømme fundet et nyt og effektivt værktøj til at holde røverne væk.

I 42 sjællandske dagligvarebutikker har man siden efteråret 2014 afprøvet et system, der ved butikkernes udgang påfører røvere en usynlig spray, som efterfølgende kan afsløre gerningsmanden.

Både ved butikkernes indgange og kasser har man valgt at skilte med det nye tiltag, og tilsyneladende har det en præventiv effekt.

Det viser en sammenligning mellem de 42 forsøgsforretninger og røveriudviklingen blandt en række andre butikker, oplyser Rigspolitiet.

Undersøgelsen viser dog også, at røverne ikke umiddelbart opgiver deres kriminelle hensigter, men ofte blot flytter dem til andre nærliggende forretninger.

Forsøget har imidlertid ikke kunnet belyse værdien af usynlig mærkningsspray i forhold til politiets efterforskningsarbejde. Det skyldes de meget få røverier i forsøgsforretningerne.

Jørn Kjer, der er centerchef i Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, er tilfreds med forsøget.

- Vi vil fremadrettet have fokus på at indsamle erfaringer om, hvordan usynlig mærkningsspray kan hjælpe os i efterforskningsarbejdet, så vi kan vurdere, om den usynlige mærkning også på det område har værdi.

Usynlig mærkningsspray fungerer på den måde, at hvis en røver begår et røveri i en forretning, vil vedkommende blive tilsprøjtet med en usynlige væske i forbindelse med udgang fra forretningen.

Som navnet antyder, er sprayens indhold umiddelbart usynligt, men viser sig ved belysning med ultraviolet lys.

/ritzau/

Dagens Gossip