Advarsel: Reklamer på tv2.dk og eb.dk forgifter din computer

Skrevet af Ann Katrine Warren

29/01/2014

Mest læste i dag

Tusindvis af danskere kan i løbet af sidste weekend være blevet udsat for en falsk reklame på blandt andet tv2.dk og eb.dk. Annoncen var forklædt som en reklame for billige hoteller og flyrejser, men i virkeligheden var formålet at sende folk direkte i armene på udenlandske IT-kriminelle.

Når danskerne trykker på den såkaldte "forgiftede bannerreklame" bliver de mødt af en pop-up-boks, som viser, at Microsoft har fundet en sikkerhedsfejl på computeren. Herefter lokkes brugerne til at købe et falsk sikkerhedsprogram, og derigennem får bagmændene adgang til folks oplysninger, som ukrypteret bliver sendt videre.

LÆS OGSÅ: Pas på: Nu også svindel-support på Mac og iPhone 

- Der er tale om en falsk firma, som er oprettet i Polen, og via underleverandører til reklamebureauerne for eksempel snød sig ind på eb.dk, fortæller pressetalsmand hos IT-sikkerhedsfirmaet CSIS, Peter Kruse, til Dagens.dk.

Da annoncen var blevet stoppet hos Ekstra Bladet, viste det sig i løbet af mandagen, at den også var dukket op via både tv2.dk og politiken.dk, inden man fik fundet frem til det polske fup-firma.

- Vi ved, at tusindvis af danskere er blevet eksponeret for det forgiftede reklamebanner. Hos CSIS har vi fået henvendelser fra 20-25 brugere, som har sagt ja til det falske sikkerhedsprogram - så jeg tror, en god portion er faldet for det, siger Peter Kruse.

Han fortæller, at efter man fik lukket ned for det polske fupnummer herhjemme, er de samme annoncer dukket og i Frankrig, hvor CSIS også har fået henvendelser fra.

- Der er simpelthen tale om organiserede kriminelle IT-bander, som er meget svære at gribe ind over for. Og de tjener formentlig mange penge på det her, vurderer han.

Genindlæs Windows

Skulle man være faldet for fupnummeret, så bør man købe sig et rigtigt virusprogram og skanne computeren. Men da de IT-kriminelles program formentlig muterer, og i stedet ligner noget helt andet, kan det være svært at vide, om man har fået fjernet det fuldstændig.

- Så det klogeste er simpelthen at tage en backup af sine dokumenter og så videre, og så genindlæse Windows, lyder det fra sikkerhedseksperten.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Iøvrigt anbefaler han, at man aldrig bare trykker på valgmuligheden "Annuller", hvis man støder på sådan et fupnummer.

- Bagmændene bestemmer jo selv, hvordan tasterne bruges. Så der er tit byttet op på OK og Annuller. Derfor skal man altid trykke "ALT" + "F4" og lukke hele browseren ned, lyder rådet fra Peter Kruse.

Se billede af de pop-up-bokse, som den forgiftede bannerreklame gemte, herunder: