Advarsel: Så meget aluminium indeholder din deodorant - se testen

Aluminium er det mest almindelige metal i verden og forbindes normalt med stanniol, dåser og gryder. Men undersøgelser viser, at metallet er stærkt repræsenteret i antiperspirante deodoranter, som mange mennesker dagligt smører under armene.

Forbrugerprogrammet Kontant på DR stillede i går aftes skarpt på antiperspirante (svedhæmmende red.) deodoranter, som ofte indeholder aluminium, da metallet lukker for svedkirtlerne. Men undersøgelser peger på, at en daglig dosis aluminium kan være farlig for kroppen. Brystkræft, nerveskader og misdannede børn er nogle af de bivirkninger, forskere tillægger metallet, ifølge DR.

LÆS OGSÅ: Advarsel: Din deodorant kan give nerveskader og misdannede børn

I programmet bliver følgende fem kendte roll-on-deodoranter testet i laboratorium for aluminium: Nivea, Garnier, Rexona, Neutral og Änglamark. Både Neutral og Änglamark er astma- og allergimærket og svanemærket.

Mens Frankrig har en anbefalet grænseværdi for aluminium i kosmetik på 0,6%, har Danmark ingen regler på området.

LÆS OGSÅ: Børne-alarm: Mæslinger i omløb

Resultaterne viser, at det laveste indhold af aluminium i de fem testede deodoranter findes i Nivea, som indeholde 2%. Herefter følger Neutral og Garnier med 2,6%. Næstsidst er Rexona med 3,8% og endelige kommer Änglamark med 4,8%. 

- Det er et rigtig højt indhold, så det er ikke bare en rest, der er tilbage fra et eller andet. Det er et stof, som er puttet i for at have en aktiv funktion, siger laboranten, som har testet de fem deodoranter for Kontant. 

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Hvis man vil undgå aluminium, bør man vælge deodoranter, der ikke er antiperspirante, og undgå at putte deodorant på lige efter barbering, da huden i højere grad optager metallet dér.

Se hele programmet på DR's hjemmeside.  

Dagens Gossip