Advarsel til forældre: Lad vær med at give jeres børn dette farlige "legetøj"

Skrevet af Sol Stoffregen

10/03/2015

Dagens topnyheder

Det virker måske som et stykke harmløst legetøj ved første øjekast, men de kraftigt lysende laserpointere er ikke for børn. Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen, som opfordrer forældre til at være opmærksomme på, at deres børn ikke har laserpointere.

Flere danske børn er nemlig kommet alvorligt til skade efter leg med laserpointere, hvor de er blevet lyst i øjnene, og det har resulteret i mange øjenskader. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen kan laserpointere, der er kraftigere end 1mW kan give varige øjenskader. Også mere svage laserpointere kan forvolde skade på øjne.
    
Laserpointerne, der ligner små lommelygter eller tykke kuglepenne, kan købes på mange hjemmesider og i udlandet. Grunden til laserpointerne har så kraftigt lys, skyldes at de skal kunne bruges i dagslys og på lange afstand - af professionelle og ikke børn.

Sikkerhedstyrelsen oplyser, at forhandlerne er forpligtiget til at følge produktsikkerhedsloven, som siger, at de kun må sælge sikre produkter. Og eftersom Sikkerhedsstyrelsen har gjort branchen opmærksom på risikoen ved laserpointere, der er kraftigere end 1 mW, må disse ikke sælges til forbrugere.

Sikkerhedsstyrelsen har følgende gode råd til børnefamilier:
- Laserpointere af klasse 1 og 2 betragtes som udgangspunkt som sikre for forbrugere.
- Indgår laserlys i legetøj, må laserlyset ikke overstige klasse 1.
- Køb ikke laserpointere, der overstiger klasse 2 – svarende til 1 mW.
- Undgå for sikkerhedens skyld generelt at give dit barn laserpointere.
- Hvis børn leger med laserpointere, er det en god ide at overvåge legen, så børnene ikke lyser hinanden i øjnene eller på spejle.