Advarsel til kæledyrsejere: Pas på godbidder og juleplanter

»Pas på hvis menneskets bedste ven lige skal have en godbid i julen. For eksempel er chokolade ikke en god bid for dyr. For jo mørkere chokoladen er, desto mere skadeligt er det at spise for hunde, lyder den simple advarsel fra Koldings kørende dyrlæge, Eva Christensen.

Det er stoffet Theobromin, der typisk findes i mørk chokolade og usødet kakaopulver. Theobromin påvirker hundens hjerte, forårsager uregelmæssig hjerterytme og nervøsitet.

»Mit bedste råd er at opbevare chokoladen utilgængeligt for dyrene - og lad være at bruge chokolade som godbidder« siger Eva Christensen.

Giftige Hyacinter

Julestjerne, tulipaner, mistelten, liljer og især hyancinter er også på dyrlægens sorte liste.

»Løgene er værst, men det kan være slemt nok, at katten tygger i planten og får plantesaft i munden. Hyacint er giftigt for katte og giver dyret opkast og diarré,« forklarer Eva Christensen.

Hyacinten er ret populær i juletiden, og når Eva Christensen nævner katte, er det fordi de kan komme op i vindueskarme til potteplanterne og er meget legesyge og nysgerrige af natur.

Nytår uden angst

Eva Christensen har derimod godt nyt til nervøse dyr.

»Der er de senere år kommet nye kostilskud, der hjælper dyr, der er bange for fyrværkeri.«

»Mange hunde vil have glæde af at få et sådant kosttilskud op til nytåret, nogle af dem der tidligere har fået »nytårsmedicin« vil måske ovenikøbet kunne undvære medicinen. Kosttilskuddet giver ikke slingren og påvirker ikke dyrene i flere dage efter, sådan som traditionel nytårsmedicin kan gøre,« forklarer Eva Christensen.

Gode nytårsråd til dyreejere er at få hunden eller katten i pension et sted, hvor der ikke affyres fyrværkeri. Alternativt kan man lukke dem ind i et rum hvor vinduerne kan rulles helt for, så de skånes for lysglimt.

Sørg for lys i rummet og tænd for musik eller tv, så der er baggrundstøj til at dæmpe lyden fra fyrværkeriet.

Dagens Gossip