Advokat anbefaler Strasbourg-domstol til ROJ TV

Forsvarsadvokat for ROJ TV Bjørn Elmquist anbefaler, at hans klienter tager frakendelsen af sendetilladelsen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Højesteret har torsdag afgjort, at den kurdiske tv-station mister sin sendetilladelse, fordi ROJ TV er dømt for at være talerør for den kurdiske arbejderbevægelse PKK, der figurerer på terrorlisterne.

- Jeg anbefaler, at afgørelsen bliver efterprøvet for kurdernes egen skyld og af hensyn til andre medier får efterprøvet afgørelsen ved den højeste instans, fortæller Bjørn Elmquist til Ritzau.

Sidste sommer fastslog Østre Landsret, at der var beviser for, at "en eller flere personer inden for de tiltalte selskaber har handlet forsætligt" i forbindelse med overtrædelse af straffelovens terrorparagraffer.

Højesterets dommere har derfor frataget sendetilladelsen oveni bøden på fem millioner kroner, som to tv-selskaber blev idømt i landsretten.

- Nu er de nationale retsmidler udtømt, og derfor er vejen banet til at klage over afgørelsen til Sen Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, hvis mine klienter måtte ønske det, siger Bjørn Elmquist.

- Der kunne man indbringe, at Danmark har krænket ytringsfriheden og informations- og pressefriheden efter artikel 10, siger advokaten.

Landsretten begrundede sanktionen med, at ROJ TV og et andet selskab ellers kunne "fortsætte den kriminelle fjernsynsvirksomhed."

Den særlige paragraf i straffeloven om frakendelse af rettigheder gælder kun mennesker, mener Bjørn Elmquist.

Men det er et flertal af dommerne i Højesteret ikke enig i. To dommere var enig med forsvareren for ROJ TV, mens fem var imod.

ROJ TV er i dag sendt til tælling. Myndighederne har begæret selskabet tvangsopløst i skifteretten på grund af manglende indsendelse af regnskaber. Det andet selskab, der blev dømt, er gået konkurs. Bøderne er ikke betalt.

ROJ TV sender fortsat tv i dag. Det sker via satellit fra studier i Belgien.

/ritzau/

Dagens Gossip