Advokat anklager forsvarsministeren for konventionsbrud

Christian Harlang er advokat for de tidligere fanger i den såkaldte Green Desert-sag. De kræver hver 50.000 kroner i erstatning af den danske stat for at blive tortureret i irakisk politis varetægt, efter at de blev udleveret til politiet under en operation i 2004, der fandt sted under dansk ledelse.

Ifølge Christian Harlang har Forsvarsministeriet fået de danske domstole til at nægte de 23 irakere fri proces, og nu vil ministeriet have sagen erklæret forældet og kræver desuden personlig sikkerhed for sagsomkostningerne på 40.000 kroner fra hver af sagsøgerne, skriver Information.

Ifølge Christian Harlang forsøger Forsvarsministeriet at undgå, at Danmarks mulige medansvar for fangemishandling i Irak kommer for retten.

Enhedslisten har tre gange kaldt forsvarsministeren i samråd i sagen.

»Ifølge artikel tre i Menneskerettighedskonvention og artikel 12 i FNs torturkonvention har Danmark pligt til hurtigt at undersøge sager om tortur,« siger Christian Harlang.

Det afviste Nick Hækkerup imidlertid på gårsdagens samråd med begrundelsen, at pligten kun gælder i straffesager og ikke i civile erstatningssager.

Christian Harlang mener, at Green Desert-sagen »uden for enhver tvivl beviser Danmarks medansvar for tortur«. Ifølge Information afgøres spørgsmålet om sikkerhedsstillelse formentlig i slutningen af juni af Højesteret, mens spørgsmålet om forældelse behandles af Østre Landsret på et endnu ikke fastsat tidspunkt.

Dagens Gossip