Advokat forsvarer norsk terrormistænkt

Sådan lyder det fra Varg Vikernes’ tidligere advokat, som i 1990erne forgæves forsvarede ham for anklager om mord og ildspåsættelse. Han peger på, at det franske politi har overvåget Vikernes i to år, at den konkrete mistanke udelukkende bygger på en række højreekstreme blogindlæg samt at Vikernes’ kone lovligt har anskaffet sig våben.

»Vi må se, hvad anklagemyndigheden kommer med, men det er nok klogt af Vikernes at have lidt is i maven,« siger advokat John Christian Elden til vg.no.

Anklagemyndigheden har endnu ikke sigtet nordmanden. Tirsdag oplyste Agnés Thibault-Lecuivre fra den franske anklagemyndighed, at der endnu ikke lå konkrete terrorplaner til grund for anholdelsen, men at Vikernes’ tilknytning til det højreekstreme miljø gjorde udslaget.

»På nuværende tidspunkt er der ikke fundet nogen konkrete planer, men vi afventer at se, hvad den videre efterforskning viser,« sagde hun til NRK.

Over for Aftenposten har John Christian Elden vurderet, at grundlaget for anholdelsen er tyndere, end hvad norsk politi ville reagere på.

Varg Vikernes’ blogindlæg efterlader dog ingen tvivl om hans sympati for den ekstreme højrefløj. Efter en togulykke i den franske by Brétigny den 13. juni, hvor seks omkom, skrev Vikernes blandt andet på sin blog, at »muslimsk ungdom stod bag denne sabotage for at dræbe, røve og skade togpassagererne«.

Vikernes langer i indlægget også ud efter Europas jøder:

»Dette er, hvad de vil: At ødelægge Europa og udrydde os alle. De hader os og alt, hvad der er europæisk. De har arbejdet på at ødelægge os i tusinder af år, men nu må det stoppe. Vi må handle, før det er for sent,« lyder det.

De franske myndigheder kan tilbageholde Vikernes i fire dage, inden en sigtelse skal falde, medmindre beviserne mod ham retfærdiggør en yderligere opretholdelse af varetægtsfængslingen.

Dagens Gossip