Advokat i miljøsag: Min klient bliver straffet dobbelt

Skrevet af admin

03/06/2016

Dagens topnyheder

En sag om dumpning af tonsvis af byggeaffald på grunde i Sjælland er udmundet i urimeligt høje straffe.

Det mener Peter Trudsø, forsvarsadvokat for 33-årige Wisam Rabeh, som anklagemyndigheden anser for at være bagmanden i sagen.

Han har fået tre år og ni måneders fængsel, hvilket er den længste af de tre domme, der er afsagt fredag i Retten i Glostrup.

- Spørgsmålet, som vi kan vælge at få prøvet ved landsretten, er, om de bliver straffet to gange for samme handling, når man både straffes for hærværk og miljøkriminalitet, siger Peter Trudsø.

Wisam Rabeh og hans advokat vil tage sagen til landsretten, men har valgt at få to uger til at beslutte, i hvilket omfang der skal ankes.

- Retten siger både, at det er hærværk, og at det er miljøkriminalitet, selv om miljøet ikke på nogen måde er forurenet af det her. Så derfor rammer man et strafniveau, der er alt for højt i stedet for at se det som en almindelig hærværkssag, siger Peter Trudsø.

Ulla Wulff Hansen, advokat for Husam Ahmed Mustafa Al-Kanani, der blev idømt tre års fængsel, mener heller ikke, at de skulle dømmes for begge dele. Hun mener derimod, at det bør være en betinget kombination.

- Det ene er betinget af det andet. Man kan ikke beregne straffen for hærværk og lægge den oven i straffen for miljøovertrædelse. Hvis man smider affald på en parkeringsplads, er man kun dømt for miljøsvineri, ikke for hærværk, sagde hun i sin procedure inden dommen.

Ud over at være dømt for miljøkriminalitet og hærværk er Wisam Rabeh og hans samarbejdspartner Husam Ahmed Mustafa Al-Kanani dømt for bedrageri, tyveri og hæleri. Wisam blev også dømt for brandstiftelse.

Anklager Rune Sorvad Rydik er tilfreds med rettens afgørelse.

- Vi kan jo ikke være andet end tilfredse. Retten har i stort omfang fulgt vores anbefalinger, siger han.

- Jeg synes godt, at vi kan kalde det retshistorie. For der er blevet dømt ud fra en ny paragraf i straffeloven, som ikke er blevet anvendt før. Det er på grund af den, at vi har fået mulighed for at efterforske sagen som en typisk narkosag med telefonaflytninger osv., siger han.

Den særlige bestemmelse blev indført i miljølovgivningen i 2006 og har en strafferamme på op til seks år.

/ritzau/