Advokat kæmper for at få omstødt udvisning af lesbisk

Flygtningenævnet skal afgøre, om sagen skal genoptages med en lesbisk, som har fået afslag på asyl. Hun er en af tre lesbiske, som deporteres til Uganda, hvor homoseksuelle diskrimineres.

Det oplyser hendes advokat Jytte Lindgaard, som er formand for Foreningen af udlændingeretsadvokater. Hun har bedt Flygtningenævnet genoptage sagen, inden kvinden snart skal deporteres.

- Min klient fik afslag på asyl for et stykke tid siden. Med det har ikke været muligt for Danmark at sende hende hjem til Uganda. Man har først for nylig fået tilladelse til, at Uganda vil modtage hende, siger Jytte Lindgaard.

Deportationen får kritik fra foreningen LGBT Asyl, der kæmper for bøssers, lesbiskes og transpersoners rettigheder.

- Min klient har været aktiv i LGBT Asyl. Nogle af de ting har været vist på internettet og kendes i Uganda. Så for hende er det meget slemt at vende tilbage. Det er det altid for de homoseksuelle, fordi Uganda har en ganske streng lovgivning, siger Jytte Lindegaard.

Siden kolonitiden under britisk styre har det været forbudt at være homoseksuel i Uganda. Der er strenge straffe for homoseksuelle, og folk straffes, hvis de ikke anmelder bøsser eller lesbiske.

- Samtidig straffes overgreb på homoseksuelle ikke, siger Jytte Lindgaard.

Spørgsmål: - Bør integrationsminister Inger Støjberg (V) give din klient humanitært ophold?

- Det kunne man sagtens sige. Flygtningenævnet har oprindelig vurderet, at hun ikke var i fare ved at blive sendt tilbage. Så kan man vurdere situationen nu. Fra mig ligger der en genoptagelsesanmodning i Flygtningenævnet, siger Jytte Lindgaard.

- Inden hun skal deporteres fra Danmark om cirka ti dage, så skal Flygtningenævnet tage stilling til, om sagen skal genoptages eller ej.

/ritzau/

Dagens Gossip