Advokat kræver flere oplysninger fra forsvarstoppen

Det meddeler advokat Christian Harlang i en pressemeddelelse, efter forsvarschef Peter Bartram har sendt sin redegørelse om sagen til forsvarsministeren.

»Det er godt, at man fra Forsvarsministeriet nu erkender, at det var danske soldater, der foretog videooptagelser under operation Green Desert, men det er ikke tilstrækkeligt,« udtaler Christian Harlang.

Han repræsenterer i alt 23 irakere, som hævder, at de under krigen i hjemlandet blev pågrebet af danske soldater under Green Desert og udleveret til irakiske styrker, som udsatte dem for tortur. En videooptagelse fra operationen viser, hvordan irakerne bliver sparket. Men forsvarstoppen har endnu ikke fremlagt alle sider af sagen, lyder det fra Harlang.

Han mener blandt andet, at der er videoer, som endnu ikke har set dagens lys.

»På denne baggrund opfordrer jeg, som jeg tidligere har gjort, senest i mit processkrift 7 af 1. februar 2013, forsvarsministeren til at fremlægge de resterende film,« lyder det fra Christian Harlang.

Han har desuden anmodet Østre Landsret om at pålægge Forsvarsministeriet at fremlægge afhøringsrapporter og andre relevante dokumenter, som han mener, kan belyse sagen, og som endnu ikke er blevet offentliggjort.

Irakerne, Harlang repræsenterer, mener, at Danmark havde et medansvar for den tortur, de hævder at være blevet udsat for i hjemlandet i 2004. De har derfor lagt sag an mod Forsvarsministeriet, men uden en såkaldt sikkerhedsstillelse på 40.000 kroner pr. person, har det hidtil ikke været muligt at føre sagen.

Dagens Gossip