Advokat: Netforbud i fængsler bryder menneskerettigheder

Skrevet af admin

01/08/2016

Dagens topnyheder

Når advokater får udleveret sagsdokumenter, er det ofte ikke på papir, men som elektroniske filer.

Derfor er det dybt problematisk, når det fremover ikke bliver muligt for advokater at tage computere med internetadgang med til møder med deres klienter i fængslerne. For der ligger de dokumenter, som skal klæde klienten på til retsmødet.

Det mener advokat Niels Fjeldberg.

- Enhver tiltalt skal have tid og lejlighed til at have et forsvar. Men hvis ikke man kan vise klienten papirer, der kan have betydning for hans sag, så får han ikke det rette forsvar. Og det er strid med reglerne, siger Niels Fjeldberg.

Han kalder det ligefrem et brud på artikel 6 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

- Her lyder det, at enhver har krav på at vide, hvad man er oppe imod, og at man skal have tid og lejlighed til at forsvare sig. Og hvis ikke man kan se dokumenterne, fordi advokaten ikke kan få sin computer med ind, hvor dokumenterne ligger, så går det galt.

Forbuddet er et forsøg på at dæmme op for indsattes ulovlige brug af telefoner og kommunikationsudstyr og træder i kraft mandag.

Niels Fjeldberg er ikke den eneste, der tordner mod det nye forbud. Flere forsvarsadvokater, blandt andre Michael Juul Eriksen og Bjørn Elmquist, har givet udtryk for, at det hæmmer deres arbejdsbetingelser, når de ikke kan tilgå sager elektronisk.

Spørgsmål: Hvad mener du bør være løsningen?

- Der må kunne laves nogle tekniske foranstaltninger, så uvedkommende ikke kan gå på nettet, når man er i et arresthus. Det koster selvfølgelig nogle penge, men så må man jo bruge de penge, hvis man mener det er så stort et problem.

- Det tror jeg nu ikke, det er. Jeg tror ikke, der er mange forsvarere, der lader deres klienter uretmæssigt gå på nettet, siger Niels Fjeldberg.

/ritzau/