Advokat stiller klokkeklart spørgsmål til formodet voldtægtsforbryder - nu hyldes hun af tusindvis

Elisabeth Massi Fritz er en af de førerende topadvokater i Sverige, hvor hun driver sin egen virksomhed og er blevet udråbt til årets advokat.

En væsentlig del af hendes arbejde består af voldtægtssager.

- Voldtægter sker ikke på grund af en påklædning, siger Advokat Elisabeth Massi Fritz til Expressen.

Hun er træt af sproget og tonen i den offentlige debat og i de svenske retssale, når det drejer sig om voldtægter, og derfor har hun skrevet et indlæg og delt det på sin Instagram-profil.

- Ugens arbejde består af en voldtægtssag. Man skal holde op med at give skylden til et voldtægtsoffer. En voldtægt opstår ikke på grund af påklædning, alkohol osv. osv., men på grund af en  voldtægtmand, skriver advokaten.

For et par år siden blev der foretaget en undersøgelse i Danmark, hvor et stort antal af deltagerne - hver fjerde af de adspurgte - forklarede, at en seksuelt forulempet kvinde selv bærer en del af skylden, hvis hun går udfordrende klædt eller opfører sig flirtende.

Samme synspunkt deler Elisabeth Massi Fritz ikke.

Læs også: Nattevagt frifindes for seksuelle overgreb på patienter

Hun oplever, at kvinderne bliver udspurgt om alt fra sekselle præferencer til hvilken slags undertøj de havde på, da overgrebet skete.

- Jeg bad en sigtet beskrive sine egne underbukser under et forhør, og bagefter spurgte han mig om, hvilken betydning det havde for sagen. Mit svar var: 'samme betydning som min klients G-strengstrusse', forklarer Elisabeth Massi Fritz.

Hun forklarer den kvikke bemærkning på følgende måde:

- Jeg kunne ikke lade være. Jeg kæmper for disse sager og arbejder stenhårdt for at ændre holdninger i retssale. Ofret har også krav til en retfærdig rettergang.

- Det er tilstrækkeligt traumatiserende at være i retten og fortælle om det, der er sket. Det sker ofte, at et voldtægtsoffer oplever retssagen som endnu et voldtægt. Det er ikke acceptabelt, forklarer Elisabeth Massi.

Se instagram-opslaget her:

Dagens Gossip