Advokat: Video afslører forsvarets kamera

Forsvaret nægter at have kendskab til, at danske soldater skulle have overværet overgreb i Irak uden at skride ind.

Men den udmelding er torsdag eftermiddag blevet udfordret på et pressemøde med advokat Christian Harlang og efterretningsofficer Anders Kærgaard.

På pressemødet fremlagde Christian Harlang en video, der viser to håndbårne kameraer under Operation Green Desert. Her ser danske soldater angiveligt passivt til, mens civile irakere bliver sparket og slået under en anholdelse.

Christian Harlang repræsenterer 11 irakere, der hævder, at de er blevet torteret under den såkaldte mission Green Dessert.

Forsvarskommandoen har tidligere torsdag afvist, at man på noget tidspunkt har modtaget henvendelser eller videoer fra operationen.

Men Anders Kærgaard mener, at der er dokumentation for, at optagelserne blev lavet på opfordring fra netop forsvaret.

- Jeg kan ikke udelukke, at de danske udsendte har lavet private optagelser.

- Men de kameraer, som dette er optaget med, er materiel af en sådan art, at det ikke er privat. Ellers havde man i hvert fald heller ikke fået lov til at tage det med på patrulje, siger han.

Det er Ekstra Bladet, som torsdag kan fortælle, hvordan den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard ifølge eget udsagn har løbet panden mod en mur af tavshed. Det er dog blevet afvist af chefen for den dansk bataljon i Irak, John Dalby.

- Der er ingen tvivl om, at der var kameraer med. Det var første gang, at vi skulle have dem med. Så der var ingen tvivl om, at vi havde dem med.

- Vi fik tre sæt kameraer. Der var et sæt til hver underafdeling, siger Anders Kærgaard.

Han vil ikke udtale sig om, hvem der har bragt videoen frem.

- Filmen har været væk, og der har været et stykke arbejde i gang for at finde den. Det vil jeg ikke udtale mig om, siger Anders Kærgaard.

Det kom også frem, at Christian Harlang mener, at der må eksistere yderligere en film, som viser danske soldater, der passivt overværer overgreb mod civile irakere.

Irak-videoen har fået Auditørkorpset til at overveje, om man skal genoptage efterforskningen af Operation Green Desert.

Dagens Gossip