Advokater hædrer journalist fra Ritzau

Den erfarne journalist Niels Northroup modtager Advokatrådets Journalistpris 2015 for sin kvalificerede formidling af retsstoffet gennem snart 30 år.

Ritzau-journalisten har uden sidestykke stået for en saglig, engageret og kvalitetsfuld formidling af nyhedsstof om navnlig straffesager, og prisen gives for at anerkende en væsentlig samfundsmæssig indsats, lyder det fra Advokatrådet.

Det er kendetegnende for Niels Northroup, skriver rådet, at han i enestående grad altid har sat sig ind i de konkrete sager, sådan at hans formidling af nyheder om sagerne og afgørelserne holder et meget højt niveau og er befriet for misforståelser.

- Man er som aktør i retten tryg ved en meget kvalificeret formidling af sin sag, når man ser Niels Northroup blandt tilhørerne, siger formand for Advokatrådet Søren Jenstrup.

- Northroups artikler er ikke alene omhyggelige og kompetente, de er også velskrevne og letlæste. Derfor fortjener han at blive anerkendt som en væsentlig del af den samfundsmæssige folkeoplysning, forklarer formanden.

Det er tredje gang, at Advokatrådet uddeler prisen på 20.000 kroner.

Ifølge rådet er retsområdet svært tilgængeligt, men ikke desto mindre et særdeles vigtigt samfundsmæssigt område. Grundig journalistik, der i bred forstand styrker befolkningens indsigt i retssamfundets krinkelkroge, er derfor af særlig betydning.

Niels Northroup begyndte sin karriere ved Dagbladet Politiken og fortsatte siden til Ritzau, hvor han arbejder på nyhedsbureauets kriminalredaktion.

I de senere år har han beskæftiget sig meget med sager, hvor myndighederne strækker retsplejelovens bestemmelser til det yderste og måske lidt længere, blandt andet ved brug af agenter og i samarbejdet med eksempelvis amerikanske myndigheder.

/ritzau/

Dagens Gossip