Advokater koster 10 millioner i voldssagen fra Solhaven

Skrevet af admin

30/01/2015

Mest læste i dag

Den usædvanlige straffesag mod forstanderen og 11 ansatte fra bostedet Solhaven koster statskassen knap 10 millioner kroner i udgifter til advokater. Dertil skal lægges moms.

Retten i Aalborg har beregnet i alt 9,9 millioner kroner til advokaterne - såvel forsvarere for de tiltalte og de såkaldte bistandsadvokater, der har repræsenteret de påståede ofre i sagen.

Beløbet dækker dels salærer og dels kilometerpenge og andre udgifter til transport.

Retten har fredag givet Ritzau oplysningen om sagsomkostningerne, som skal dækkes af statskassen.

Samtlige 12 mænd blev onsdag frifundet for vold og andre overgreb mod i alt 20 anbragte unge på bostedet i Farsø.

Ifølge anklageskriftet blev de unge udsat for kvælertag, spark og slag. Nogle blev også tvunget til at sidde på malerbøtter i timevis, lød det.

Men efter mere end 50 retsmøder fastslog retten altså forleden, at der ikke forelå tilstrækkeligt med beviser.

Ganske vist har mange af de unge forklaret troværdigt og detaljeret om voldsomme episoder.

Men på den anden side har de tiltalte "stort set" afgivet detaljerede og sammenhængende forklaringer, som ikke kan føre til domfældelse, fastslog retten.

Der er ingen tekniske beviser og stort set ingen vidner, der ikke har relation til enten de unge eller de tiltalte.

Undervejs har forsvarerne for forstander Søren Virenfeldt og de øvrige beskyldt Nordjyllands Politi for overfladisk efterforskning. To betjente har arbejdet med sagen i to år, har chefpolitiinspektør Claus Hilborg tidligere fortalt.

Efterspillet er dog langt fra afklaret. For eksempel har Søren Virenfeldts forsvarer varslet et erstatningskrav i "millionstørrelsen." Solhaven gik konkurs som følge af tiltalen.

Om retssystemet er færdig med Solhaven, vides ikke. Statsadvokaten i Viborg skal afgøre, om den 112 sider lange dom skal ankes helt eller delvist til Vestre Landsret. Det skal senest ske 11. februar.

/ritzau/