Advokater vil dele anonymt skattebrev

Németh har skrevet rundt til samtlige 19 advokater i Skattesagskommissionen, de såkaldte bisiddere, og opfordret til, at de i samlet flok kræver, at de må vise brevet til deres klienter. Németh mener, at det er afgørende, at vidnerne får mulighed for at forholde sig til de angreb, brevet indeholder.

»Lad os få det frem i stedet for al den mystik,« siger Karoly Németh til b.dk.

Skattesagen har i denne uge taget nok en overraskende drejning, da det kom frem, at et anonymt brev har vakt så stor interesse i kommissionen, at sidste afhøringsrunde er udsat på ubestemt tid. Berlingske har afsløret, at brevets afsender mener at kunne påvise, at politikere fra Venstre har talt usandt for kommissionen, når de har fortalt, at de ikke forsøgte at påvirke Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag i 2010.

Brevet er godt to sider langt og indeholder ikke dokumentation i sig selv. Til gengæld har brevskriverens potentielle adgang til oplysningerne om Venstre vakt interesse. Kommissionen har pålagt bisidderne, at de ikke må vende brevets indhold med deres klienter. Kommissionen har overbragt brevet til politiet, og politiet skal have ro til at efterforske, vurderer kommissionen. Men det betyder, at de afhørte Venstre-politikere i kommissionen - Troels Lund Poulsen, Lars Løkke Rasmussen og Peter Christensen - nu er under angreb uden reelt at kunne forsvare sig. Karoly Németh kalder det en »hensynsløs måde at gøre tingene på.«

»De kunne sagtens have gennemført de to møder, selv om det brev ligger der,« siger Németh med reference til de aflyste høringer.

Skattesagskommissionens formand, Lars E. Andersen, var faktisk imod at viderebringe brevet til politiet og samtidig udsætte afhøringerne. Men han blev nedstemt af kommissionens to øvrige medlemmer, som lagde vægt på, at påstandene i brevet - hvis de er korrekte - »i afgørende grad« kan ændre forståelsen af skattesagen.

Peter Christensens bisidder, Jakob S. Arrevad, skrev allerede tirsdag til kommissionen og opfordrede til, at bisidderne må dele brevets indhold med klienterne. Arrevad fremhæver, at det er en ubehagelig situation.

»Jeg er enig i, at pålægget bør ophæves,« fastslår han over for b.dk.

Københavns Politi har offentligt opfordret den anonyme brevskriver om at komme til politiet. Politiet forsøger også selv at finde vedkommende.

Oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) bisidder, advokat Nicolai Mallet, siger, at der formentligt er et »udbredt« ønske blandt bisidderne om at kunne lægge brevets indhold frem for klienterne.

»Jeg ønsker også, at påbuddet ophæves. Det er ubehageligt, når ens klient bliver gjort til genstand for rygter og ikke kan tage til genmæle. Mit ønske er også: Få nu det brev frem. Det er jo bare et anonymt brev. Alle kan skrive et anonymt brev,« siger Nicolai Mallet til b.dk.

Han vil ikke selv tage initiativ og henviser til, at det er kommissionens afgørelse.

Tidligere departementschef Peter Loft er måske den af alle, som har været udsat for mest kritisk fokus under afhøringerne i Skattesagskommissionen. Hans bisidder, advokat Lars Svenning Andersen, henviser til, at politiet torsdag opfordrede den anonyme brevskriver til at kontakte ordensmagten.

»Så det bør den pågældende have mulighed for først,« siger Svenning Andersen til b.dk.

Kommissionsformand Lars E. Andersen lover at se på bisiddernes krav.

»Får vi sådan en begæring, vil vi selvfølgelig se på den. Og det vil vi gøre hurtigst muligt,« siger Lars E. Andersen til b.dk.

Han forklarer, at hvis pålægget ophæves, må bisiddere gerne vise brevet til vidnerne, og vidnerne må derefter gerne fortælle offentligheden om indholdet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip