AE: Claus Hjort er for pessimistisk på statens vegne

Regeringen er alt for pessimistisk, når det kommer til fremtidsudsigterne på de offentlige finanser.

Det mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), efter at finansminister Claus Hjort Frederiksen mandag har fremlagt den nyeste version af Økonomisk Redegørelse.

Og den pessimistiske prognose skriver sig ind i et forudsigeligt mønster, siger chefanalytiker Frederik Pedersen fra AE.

- Jeg synes at historikken viser, at man de seneste år har skudt meget konservativt på den offentlige saldo, siger han.

Han henviser til en beregning fra LO og Dansk Byggeri, som viser at finansministre har skønnet forkert for 250 milliarder de sidste fem år.

- Finansministeren vil konkludere, at tingene er værre end beregnet, da den forhenværende sad på bagsædet i ministerbilen.

- Et halvt år efter vil man så erkende, at det faktisk står bedre til, ligesom tilfældet også var ved regeringsskiftet i 2011, skriver Jan Kæraa (LO) og Bo Sandberg (Dansk Byggeri) i en kronik i Børsen mandag.

Den betragtning nikker chefanalytikeren fra AE genkendende til.

- I lyset af, at der trods alt er ved at komme mere gang i konjunkturerne, så kunne man forvente en bedre udvikling på den offentlige saldo, siger Frederik Pedersen.

Han foreslår nu, at regeringen med det samme annullerer boligjobordningen, hvis tallene virkelig er så pessimistiske, som Finansministeriet har fremlagt.

- Hvis man virkelig tror på sine egne tal, bør man også sætte handling på, siger han.

Økonomisk Redegørelse forventer et underskud på den offentlige saldo på 54 milliarder kroner i år og 57 milliarder kroner næste år.

Det sker på trods af generelt opadgående konjunkturer.

Beskæftigelsen alene forventes at stige med 22.000 personer i år og 27.000 personer næste år, mens nettokassesaldoen også viser en positiv udvikling på 17,5 milliarder kroner.

/ritzau/

Dagens Gossip