Ægtepar stjal millioner fra dement kvinde

I løbet af et par år lænsede et ægtepar fra Nørrebro i København en ældre, dement kvinde for to og en kvart million kroner, ligesom de fik indsat deres datter som enearving i hendes testamente.

Den grove svindel kostede tirsdag manden halvandet års og kvinden et års betinget fængsel for åger, mandatsvig og tyveri i Københavns Byret.

Desuden skal de betale de 2.228.199 kroner, de tjente på svindelen, tilbage til offeret.

Offeret i sagen er en 90-årig kvinde, der lider af demenssygdommen Alzheimer, og ægteparret udnyttede kvindens situation til at få fat i de mange penge.

Parret kom ofte på besøg hos kvinden og hjalp hende med praktiske gøremål, blandt andet varetagelsen af hendes økonomi. På den måde gjorde de den syge kvinde både socialt og praktisk afhængig af deres forhold.

De udnyttede hendes afhængighed ved i 2011 at ændre hendes testamente ad to omgange. I første omgang blev det ordnet sådan, at de dømte skulle arve kvinden, siden blev det ændret, så de dømtes datter, som kvinden kun kender flygtigt, skulle arve.

I maj 2012 gik ægteparret så mere direkte efter den ældre kvindes penge. Her fik parret tilladelse til at hæve to millioner kroner fra hendes konto til at købe en andelslejlighed.

Det udnyttede manden til at overføre over 1,1 million kroner fra den ældre kvindes konti i Nordea til sin egen konto.

Den slags falder under straffelovens paragraf om åger. Det drejer sig netop om, at man udnytter et afhængighedsforhold eller offerets manglende indsigt til at narre penge fra offeret.

Sideløbende med ågeren har parret på mere håndgribelig måde lænset kvinden for penge.

Fra 2010 til 2012 hævede manden med kvindens dankort og pinkode over en million kroner fra hendes bankkonto. Det førte tirsdag til, at de også blev kendt skyldige i tyveri og mandagsvig af særlig grov beskaffenhed.

/ritzau/

Dagens Gossip