Ældre bliver i deres store huse

Men de fleste ældre bliver, hvor de er, når de forlader arbejdsmarkedet - nemlig i den bolig, de har boet i i årevis.

Det viser en ny analyse fra pensionsvirksomheden ATP, hvor de nuværende pensionisters flyttemønster er blevet undersøgt. Det skriver ATPs nyhedsbrev, Faktum.

Ældre er således uden sammenligning de mindst mobile på det danske boligmarked, viser analysen. Jo ældre man er, desto større tendens er der til at blive boende det samme sted.

»Mange boligejere forestiller sig, at de skal bruge deres bolig som pensionsopsparing. Vores analyse peger på – lidt i modsætning til myten – at boligskifte ikke er et betydende element i danskernes pensionsstrategier. To ud af tre 50-70-årige bor i en ejerbolig, men kun et fåtal flytter i forbindelse med pensionering eller i forbindelse med, at de bliver enlige,« siger Ole Beier Sørensen, analysechef i ATP, til Faktum.

Forklaringerne skal både findes i helbred og økonomi. Ældre danskere er nemlig både rigere og mere raske end tidligere.

»Hver generation af ældre bliver mere aktive og har et bedre helbred end tidligere generationer. Og mange vælger at blive boende, når det så viser sig, at helbredet er bedre end ventet,« siger chefkonsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler, mens Ulrikke Ekelund, der er cheføkonom i BRFkredit, peger på, at flere ældre optager lån i friværdien frem for at flytte for at få flere penge til forbrug.

Flere end halvdelen af de over 65-årige har boet mindst 15 år i den samme bolig, og mange af dem har god plads og bor i den bolig, der engang husede hele deres familie.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at de 65-74-årige har 75 kvadratmeter til rådighed per person, mens gennemsnitsdanskeren har 52 kvadratmeter.

Dagens Gossip