Ældre fylder stadigt mere i lægens venteværelse

Skrevet af admin

29/09/2015

Dagens topnyheder

Der er blevet bedre plads i venteværelserne hos landets praktiserende læger.

De seneste fem år er det gennemsnitlige antal konsultationer per borger således faldet fra 7,0 til 6,6.

Det skriver Momentum, der er KL's nyhedsbrev.

Faldet lyder ikke af meget, men ganget med 5,5 millioner danskere er det over to millioner færre aftaler med lægerne om året.

For én befolkningsgruppe er besøgene hos den praktiserende læge dog blevet hyppigere.

Ældre danskere på 80 år eller derover gik i gennemsnit 15,8 gange til lægen 2014, hvilket er en svag stigning fra 2009, hvor tallet var 15,5.

I forvejen står borgere på 80 år eller ældre for ti procent af alle konsultationer, selvom de kun udgør fire procent af befolkningen.

Udviklingen kan paradoksalt nok skyldes, at de ældre har fået et bedre helbred samt ny medicin og nye behandlingsmetoder, vurderer en sundhedsøkonom.

- Det kan være, fordi man kan gøre noget mere for den her gruppe, fordi de er mere raske end tidligere. Der er flere behandlingsmuligheder, som man vil igangsætte, selv om folk er ældre, siger Jakob Kjellberg, professor og programleder for sundhed på Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora), til Momentum.

Derudover påpeger Ældresagen, at de ældres mange besøg også skyldes, at der er kommet flere kroniske patienter i aldersgruppen.

Men det skal man ikke nødvendigvis betragte som en belastning, vurderer interesseorganisationen.

- Det er med til at øge livskvaliteten og forebygge indlæggelser, så der er også en samfundsmæssig gevinst, siger chefkonsulent Mirjana Saabye til Momentum.

For de 65-79-årige faldt det gennemsnitlige antal konsultationer fra 11,7 i 2009 til 10,5 i 2014.

For de 18-64-årige faldt antallet fra 6,6 i 2009 til 6,2 i 2014, og for de 0-17-årige faldt det fra 4,0 til 3,5 konsultationer.

/ritzau/