Ældre med våde bleer vækker vrede blandt politikere

De ældre på landets plejehjem fortjener at blive behandlet med større værdighed.

Sådan lyder konklusionen fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i kølvandet på en rundspørge fra Politiken Research og fagforeningen FOA, hvor 1400 plejehjemsansatte medvirker. Den viser, at det sker dagligt eller én til flere gange om ugen, at ældre går for længe med en våd ble.

- Det er grotesk og uacceptabelt, at vi er nået dertil, siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt (DF).

Hun håber, at den såkaldte værdighedsmilliard på næste års finanslov kan være med til at forbedre omsorgen for de ældre.

- Det er vigtigt, at kommunerne sikrer de daglige fornødenheder, siger hun og peger på blandt andet toilettider og ordentlig mad.

Den enkelte kommune bestemmer selv, hvordan den vil prioritere pengene fra den ekstra værdighedsmilliard. Men for overhovedet at få del i pengene kræver det, at kommunerne formulerer en værdighedspolitik, hvor kommunen beskriver sine værdier og prioriteringer på området.

- Der bliver ikke opstillet decideret krav til den enkelte værdighedspolitik, for hvad der mangler i én kommune, mangler måske ikke i en anden. Vi skal også passe på med at opstille mål, da vi risikerer, at nogle af de kommuner, der har gjort det godt, begynder at slække, siger Liselott Blixt.

Også Liberal Alliance finder det kritisabelt, at personalet på landets plejehjem ikke har tid til at skifte ble på de ældre.

- Vi kan ikke være det bekendt. Det må være muligt at behandle de ældre med større værdighed og respekt. Der er brug for et større fokus på kerneopgaverne, og så skal administration og bureaukrati fylde mindre, udtaler sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA) i en pressemeddelelse.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip