Ældre Sagen angriber spareivrige kommuner

Sådan lyder meldingen fra Ældre Sagen, efter at Danmarks Statistik tirsdag offentliggjorde tal, der viser, at antallet af modtagere af hjemmehjælp sidste år faldt med fem procent.

»Det svarer til, at kommunerne har reduceret hjemmehjælpen med 1,5 millioner timer om året, samtidig med at der er kommet 34.000 flere ældre over 65 år. Det er derfor, at mange ældre nu bliver afvist, når de søger om hjemmehjælp, og hvis de endelig får hjælpen, så bliver de spist af med et bad om ugen og hjælp til rengøring hver tredje uge,« siger Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup.

De nye tal viser, at 154.600 borgere sidste år modtog hjemmehjælp, mens der i 2011 var 162.800 brugere af hjemmehjælp. Ifølge kommunerne er det udtryk for, at man de senere år er slået ind på en strategi, der satser på at gøre ældre mere selvhjulpne.

»Vi ser nu resultatet af den rehabiliterende indsats i forhold til mange af de ældre, der tidligere har modtaget hjemmehjælp,« siger formanden for KLs social- og sundhedsudvalg, Anny Winther (V).

»Vi har gjort meget ud af at genoptræne tabte funktioner, og nogle steder har man indført robotstøvsugere, der kan bidrage til rengøringen af hjemmene,« siger hun.

Men ifølge Ældre Sagen dækker forklaringen over en omfattende spareøvelse.

»Vi kan se, at det er de allerældste borgere, der har haft det største fald i hjemmehjælpstimer til personlig pleje. Og du skal altså ikke bilde mig ind, at en person på 85, der har modtaget hjemmehjælp, lige pludselig bliver selvhjulpen, når vedkommende er blevet 87 år,« siger Bjarne Hastrup.

»Det kan godt være, de kommende generationer af ældre vil være mere selvhjulpne, men det kommer først på længere sigt,« understreger han.

Mange kommuner arbejder efter en strategi, hvor man søger at rehabilitere ældre, der lider af fysiske skavanker efter eksempelvis et fald. Men Bjarne Hastrup mener, at mange kommuner tvinger ældre til at deltage i rehabiliteringsprogrammer, som de slet ikke ønsker at være en del af.

»Tanken er god nok, men det skal ikke baseres på tvang, men på frivillighed,« siger Ældre Sagens direktør.

»I stedet for at sige »længst muligt i eget liv«, skal man hellere fokusere på den størst mulige livskvalitet og gå ind og tilbyde rehabilitering til dem, der kan. Og dem, der ikke kan, skal ikke have det tvunget ned over hovederne, men tilbydes en anstændig hjælp,« siger han.

Hastrup mener, at kommunerne indskrænkning af hjemmehjælpen kan give bagslag, når det store regnestykke skal gøres op.

»Kommunerne er grebet af sparepanik og sparer langt mere, end de behøver. Desværre fører det i høj grad til, at ældre indlægges og genindlægges på hospitalerne, fordi der ikke bliver taget vare på dem i deres hjem,« siger han.

»Det her kan blive rigtig dyrt for samfundet, og jeg vil opfordre socialministeren og Folketinget til at lægge op til en helt anden ældrepolitik end den nuværende,« siger Bjarne Hastrup.

Dagens Gossip