Ældre Sagen efterlyser løft af kommunernes ældrepleje

Skrevet af admin

10/04/2016

Mest læste i dag

De svageste ældre bliver ofte indlagt igen, kort efter de er blevet udskrevet, fordi kvaliteten i kommunernes plejetilbud er for svingende, viser en undersøgelse fortaget af Gallup for Lægeforeningen.

Direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, kalder undersøgelsen et kraftigt advarselssignal til regeringen og Folketinget.

- Der er behov for radikale forbedringer i ældreplejen. Det er plejebeboere, som er de allersvageste i vores sundhedssystem. Det er utrolig vigtigt, at politikerne etablerer systemer, der kan bakke de svageste op, siger han.

Kvaliteten af plejen i kommunerne bekymrer lægerne så meget, at 30 procent ofte beholder en indlagt patient ekstra tid på afdelingen, viser undersøgelsen.

Samtidig fremgår det af en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd, som Berlingske omtaler, at sygeplejersker ikke føler, at de har kompetencerne til at varetage plejen af de svageste ældre på plejehjem og i hjemmeplejen.

Bjarne Hastrup håber, at regeringen nu vil levere ældrepakker på plejeområdet.

- Jeg ønsker mig nogle retningslinjer, så kommunerne ved præcis, hvad de skal gøre, så vi kan få løftet plejen i Danmark, siger han og pointerer samtidig, at der skal tilføres flere ressourcer.

- Der er skåret for meget på området. Den økonomiske fedtethed, der har præget området de seneste år, kan man godt droppe.

- Der er penge nok på ældreområdet. Efterlønsalderen er steget, og finansministeren sparer et milliardbeløb. Han kan ikke være andet bekendt end at sende nogle af pengene tilbage til ældreområdet.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) konstaterer i Berlingske, at "enhver unødvendig indlæggelse er én for meget" og bebuder samtidig et løft af ældreplejen.

/ritzau/