Ældre vælter af for meget medicin

Skrevet af admin

25/01/2014

Dagens topnyheder

Når ældre besvimer og kommer på hospitalet, er en af de hyppigste årsager for mange lægemidler, viser ny forskning.

Knap halvdelen af det voksende antal ældre på 85 år eller mere, der indlægges efter et besvimelsesanfald, tager tre eller flere lægemidler, der påvirker blodtrykket i sådan en grad, at lægemidlerne kan være grunden til patienternes besvimelse.

- For hvert nyt lægemiddel stiger risikoen for at besvime med seks-otte procent, siger Martin Huth Ruwald, læge og ph.d. ved Gentofte Hospital, der står bag projektet.

Risikoen stiger markant med alderen. Blandt patienter over 85 år er behandling med flere lægemidler den største risikofaktor for indlæggelse.

Halvdelen af alle danskere over 80 år tager fem eller flere slags receptpligtig medicin. Samtidig bliver der stadigt flere ældre, hvoraf mange har flere af de store folkesygdomme, som kræver daglig medicin.

- Der er givetvis god grund til, at patienterne har fået de enkelte lægemidler. Men man skal være opmærksom på de uheldige kombinationer. Den afdeling, patienten har været indlagt på, bør lave en medicingennemgang for at se, om besvimelsen skyldes medicinen, siger Martin Huth Ruwald.

Ifølge hans forskning får kun de færreste efter udskrivelsen skåret ned på de risikable lægemidler. Mere end hver femte, der har været indlagt med besvimelse, bliver indlagt igen.

Problemet, når ældre falder, er ikke bare forskrækkelsen. Skøre knogler betyder risiko for svære skader såsom farlige brud på hofte eller ryg.

- Det kan være en katastrofe for gamle mennesker. Får de et hoftebrud, er der en markant øget dødelighed på 30 procent indenfor de næste måneder, så det er virkelig en farlig ting, siger Hjerteforeningens forskningschef, professor og overlæge Gorm B. Jensen. Han efterlyser nye tiltag, der kan sikre, at de ældre får den rette medicin.

/ritzau/