Ældres forbrug af farlig antipsykotisk medicin er stigende

Ældres forbrug af en række antipsykotiske lægemidler, som ifølge Sundhedsstyrelsen kan være farlige, er steget markant over de seneste ti år.

Det oplyser DR P4 København.

Konkret står ni forskellige lægemidler i den røde kategori på Sundhedsstyrelsens såkaldte rød-gul-grøn-liste.

Den røde kategori dækker over midler, som man skal være varsom med at give til personer over 65 år, fordi de kan svække deres funktionsevne.

De kan blandt andet øge risikoen for dødsfald blandt demente, og deres effekt er på en række områder mangelfuld. Derudover giver de flere bivirkninger, som kan have alvorlige konsekvenser.

Alligevel blev der sidste år på landsplan udskrevet 3,4 millioner doser af de ni typer antipsykotika til netop personer over 65 år.

Det viser beregninger som DR P4 København har lavet på baggrund af tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Det svarer til, at forbruget blandt de ældre steget med mere end 38 procent over de seneste ti år.

Stigningen bekymrer sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Marlene Øhrberg Krag.

- Det er en kedelig udvikling, fordi her er der tale om lægemidler med bivirkninger, der øger risikoen for fald og som svækker livskvaliteten for den ældre, siger Marlene Øhrberg Krag til DR P4 København.

Sundhedsdatastyrelsens tal viser, at de ældre i gennemsnit får udskrevet piller til flere måneders forbrug.

Hos Lægeforeningen erkender næstformand Michael Dupont, at læger kan være for lemfældige med receptblokken, når det kommer til at udskrive antipsykotisk medicin til ældre patienter.

- Vi må gribe i egen barm, og det gælder alle lægegrupper, som behandler disse patienter. For det er en løsning, vi tyr til, når vi ikke kan løse problemet på anden måde. Men jeg vil tro, at flere varme hænder ville kunne reducere forbruget, siger han til DR P4 København.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip