Ældresagen: Plejehjem savner helhedstænkning for demente

Skrevet af admin

27/08/2015

Dagens topnyheder

Særlige landsbyer for svært demente giver rigtig god mening, for de er med til at skabe mere tryghed og omsorg for borgerne, mener Ældresagen, som samtidig argumenterer for, at danske plejehjem generelt er for dårlige til at håndtere demente.

Derfor vækker det glæde, når Odense Kommune planlægger at opføre en landsby for 200-300 demente, som vil højne plejen i Danmark.

- Der er i Danmark kun 6000 ud af 49.000 plejeboliger, som er indrettet til demente, og det er rent ud sagt hul i hovedet, fordi totredjedele af beboerne er dementsyge, og der vil komme flere og flere af dem, siger chefkonsulent ved Ældresagen Margrethe Kähler.

Ifølge Jyllands-Posten rejser delegationer fra danske kommuner i øjeblikket til landsbyen Hogeweyk uden for Amsterdam, hvor 152 borgere med svær demens bor. Det gælder eksempelvis kommunerne Odense og Aalborg.

Margrethe Kähler har selv været på besøg i Holland, hvor landsbyen har egen frisør, bar og restaurant samt koncertsal og et lille rejsebureau.

Biler og busser er forment adgang i den lukkede landsby, hvor en del frivillige hjælper med aktivering og drift af de forskellige tilbud.

- Prisen er stort set den samme som at drive et plejehjem, men der er mange frivillige, og det vil også være nødvendigt, hvis det skal drives herhjemme.

- Hvis demente har den tryghed, så bliver de heller ikke udadreagerende og aggressive, og det betyder, at der er mindre medicinforbrug og færre personaletimer, siger hun.

Beboerne fordeles i Holland efter den livsstil, de har ført før deres sygdom. Der er syv livsstile, herunder: Husmødre, landmænd og håndværkere, funktionærer, urban livsstil og overklasselivsstil.

Det har samtidig betydning for indretningen af boenhederne.

- Der er en helhedstænkning, som skaber en overskuelighed og tryghed. På plejehjem har man ikke lige så gode udearealer, hvis der overhovedet er nogen.

- Tanken er, at arkitekturen også skal være indrettet indvendigt med klare farveforskelle på døre og vægge, for demente tror, at noget, der er mørkt, er et hul, siger Margrethe Kähler.

/ritzau/