Ældresagen raser over vakuumpakket mad

Klamt, uappetitligt, ikke særlig spændende.

Sådan er reaktionen fra ældreorganisationer over, at en stor del af maden til ældre bliver lavet i kæmpe centralkøkkener og leveret vakuumpakket som frost- eller kølemad til op mod en uge ad gangen.

- Det er utrolig vigtigt, at de ældre får en god og sund kost, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældresagen.

I dag er det kun godt hver femte kommune, der leverer et dagligt varmt eller opvarmet måltid til hjemmeboende ældre, viser en rundspørge foretaget af Politiken til alle kommunernes ældreråd, hvor 88 ud ad 98 ældreråd har svaret.

En analyse fra Deloitte viser, at der er penge at spare, men det er Bjarne Hastrup dog ikke så sikker på.

- Der er mange ældre, der glemmer at spise eller holder op med det, hvis det ser uappetitligt ud. Og så risikerer man, at de bliver underernæret og kommer på hospitalet for derefter at blive sendt retur i den kommunale hjemmepleje. Og det er dyrt, siger han.

Det betyder altså, ifølge direktøren, at kommuner, der leverer uappetitligt mad, kommer til at sende regningen videre til hospitalerne og derved ikke kommer til at spare penge i det lange løb.

- Jeg synes, at vi har fået en alt for ringe discountvelfærdsstat. Og det er helt unødvendigt, fordi vi ved, at kommunerne har fem milliarder kroner i overskud og en kapital på 34 milliarder. Det er bare nogle få af de penge, der skal til for at levere anstændige måltider.

- Meningen er jo ikke, at kommunerne skal skrabe penge sammen. Meningen er, at kommunerne skal løse en plejeopgave overfor de ældre, siger han.

Næstformanden fra Danske Seniorer, Arne Rolighed, erkender, at det ikke er så spændende at hive en plastikbakke ud af fryseren og varme den i mikroovnen dag efter dag.

Men det er nu engang det muliges kunst at bringe mad ud til de ældre, siger han.

- For dem, der ikke selv magter at købe ind og lave mad, kan det være et kolossalt løft at få maden bragt ud og have noget, de kan varme i mikroovnen. For det er et langt bedre alternativ, end at man selv går spartansk til værks derhjemme.

- Men jo mere man kan fremme, at man får noget ordentligt at spise, desto bedre. Måltiderne er det, der driver dagen for mange ældre, siger Arne Rolighed.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip