Afbud til vindmøllepark er en øvdag for hele branchen

Skrevet af admin

22/06/2016

Dagens topnyheder

Det er en ganske dårlig dag for Jan Hylleberg, administrerende direktør for interesseforeningen Vindmølleindustrien.

Det er det, fordi energiforsyningsselskab Hofor har valgt ikke at byde på det enorme havvindmølleprojekt Kriegers Flak, der skal ligge øst for Møn.

Hofor har valgt at trække sig som potentiel byder, fordi der foråret igennem er opstået politisk uro om den fremtidige støtte til havvindmølleparker og grøn energi i Danmark.

- Det er super, super ærgerligt for os alle sammen. Det er en rigtig øvdag.

- Det er et problem, som vi har påtalt hele foråret. Når vi har den type politisk debat, som vi har nu, så bliver investorerne usikre og nervøse, siger Jan Hylleberg.

I maj meldte regeringen ud, at den var klar til at droppe planlagte kystnære havvindmølleparker for at finansiere en del af afskaffelsen af den grønne PSO-afgift.

Det kan betyde store og uforudsete regninger for de selskaber, der deltager i det statslige udbud. Usikkerhed er gift for investeringslysten i branchen, siger Jan Hylleberg.

- De investeringer, man skal foretage i denne her sektor, er både store og skal tjene sig selv hjem over lang tid. Så den type debat og den usikkerhed, den skaber om forholdene, er det værst tænkelige, man kan forestille sig, siger den administrerende direktør.

Danmark har ellers længe været en duks, når det kommer til støtte af grøn energi med lange og gennemskuelige støtteordninger. Det er i spil nu ifølge industrien.

I forhold til Kriegers Flak er der fortsat seks tilbageværende bydere, efter at Hofor og dets to tyske samarbejdspartnere har trukket sig.

- Der er en risiko for, at andre springer fra eller vil have flere penge for at tage risikoen. Og så bliver den grønne omstilling dyrere for os alle sammen, siger Jan Hylleberg.

/ritzau/