Afdæmpet finansminister: Ordet jammer stammer fra højtysk

Skrevet af admin

20/01/2016

Dagens topnyheder

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fik kommunale og politiske sind i kog, da han ved en konference i Aalborg i sidste uge revsede kommunerne og sagde, at de "jamrer" over flygtningeudgifterne.

Onsdag var det en lidt mere afdæmpet Venstre-minister, der skruede retorikken en tak ned, da han i folketingssalen blev kritiseret for ordvalget af hele tre Socialdemokrater.

- Vil ministeren forklare, hvad han definerer som den jammer, han angiveligt hører fra landets kommuner, spurgte Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen.

Claus Hjort indledte med at fastslå, at flygtningesituationen er en stor udfordring - både for staten og for kommunerne. Dermed anerkendte han med andre ord kommunernes bekymring - uden dog på nogen måde at give en undskyldning for sin sprogbrug.

Finansministeren fik dog smilene frem i folketingssalen, da han lidt overraskende pludselig gik i dybden med ordet "jammer":

- Jeg har slået jammer op i den danske ordbog. Det betyder at give udtryk for smerte, sorg eller utilfredshed i form af klagelyde, beklagelser eller lignende.

- Så kan man spørge om, hvor ordet kommer fra. Det kommer fra højtysk, hvor det hed jamar, forklarede finansministeren og forsøgte at undertrykke et smil.

I Aalborg fik ministeren sagt, at han "aldrig hører andet end jammer fra kommunerne":

- Det er, som om I tror, at flygtningesituationen kun er et kommunalt anliggende. Den belaster også statens økonomi, sagde han blandt andet.

Wammen og hans partifæller Morten Bødskov og Benny Engelbrecht forsøgte med en variation over samme spørgsmål af få finansministeren til at forholde sig til hans sprogbrug og den efterfølgende reaktion fra borgmestre.

Alle tre mente dog, at de gik forgæves, fordi Claus Hjort Frederiksen undlod at forholde sig til kritikken.

- Det er som om, at finansministeren har besluttet sig for ikke at sige noget, der kan hidse folk op, konstaterede Nicolai Wammen.

Finansministerens skuffelse over kommuneklynk har blandt andet fået Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), til at true med at stemme nej til næste økonomiaftale, hvis ikke Hjort Frederiksen ændrer holdning og forståelse for kommunernes aktuelle udfordringer.

I tirsdagens spørgetime valgte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at lægge afstand til sin finansministers udtalelser:

- Jeg siger ikke, at kommunerne klynker, eller at vi ikke vil i dialog med kommunerne. Jeg anerkender fuldt ud, at det er et problem for kommunerne, lød det fra Løkke.

/ritzau/