Afdragsfrie lån: 27.000 danskere skal til at afdrage

4.500 boligejere måtte i 2013 til at betale efter 10 år med afdragsfrie lån. Efter nytår får det tal et gevaldigt hak opad, når 27.000 danskere skal i gang med at afdrage efter 10 år med afdragsfrihed på de boliglån, de optog i 2004. Det viser en analyse fra Erhvervsministeriet, skriver Tænk.

Det vil for de fleste være problemfrit at afdrage på lånet. Men der vil også være forbrugere, der har en økonomisk situation, der er forværret. Og dermed vil de ikke kunne afdrage på boliglånet og det kan ende med tvangsauktion og personlig konkurs.

Forbrugerrådet Tænk råder folk med en presset økonomi til i god tid at skaffe sig et overblik og få lagt en plan for, hvad man gør, når afdragsfriheden udløber. Det gør man eksempelvis ved at kontakte sin bank, realkreditinstitut eller en uvildig rådgiver. Det vil være en god idé for alle de boligejere, hvis afdragsfrihed udløber, allerede nu begynder at kigge nærmere på, hvad der skal ske med økonomien.

- Det gælder om at forberede sin økonomi på, at man skal til at afdrage og derfor kommer til at opleve en huslejestigning. Har du en høj belåning i boligen og en presset økonomi, er det særligt vigtigt at komme i gang med at afdrage. Kig økonomien igennem for at se, om de penge du betaler, kan fordeles mere fornuftigt. Måske kan du eksempelvis få råd til at afdrage på realkreditlånet ved at afdrage mindre på andre lån eller ved at forhandle dig til lavere renter, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

Forbrugerrådet Tænk advarede allerede tilbage i 2003 mod at indføre afdragsfrie lån.

Dagens Gossip