Afdragsfrie lån giver boligejere problemer

En stor del af landets boligejere med afdragsfrie lån får problemer, den dag afdragsfriheden ophører. Det viser en større analyse af boligejernes økonomiske situation, som landets største realkreditselskab, Nykredit, har lavet.

Det skriver Jyllands-Posten mandag.

Bliv ven med Dagens Bolig på Facebook - Klik her

Ifølge analysen har 14 procent af boligejerne med afdragsfrie lån underskud på bankkontoen sidst på måneden, når de efter 10 år med afdragsfrihed bliver tvunget til at afdrage.

- Der vil være boligejere, som må gå fra hus og hjem, men det er svært at sætte tal på, hvor mange det bliver, siger Morten Skak, der er forsker i boligmarkedet på Syddansk Universitet.

Han mener, at politikerne undervurderer problemets omfang og bør løse det ved at forlænge muligheden for afdragsfrihed for boligejere i problemer, men samtidig dæmme op for adgangen til de i hans optik skadelige lån for nye boligejere.

I år udløber afdragsfriheden for ca. 30.000 familier, og det tal vil stige de kommende år.

- Det er en alvorlig sag, når 14 procent af kunderne har underskud på budgettet, når afdragsfriheden udløber.

- Og så tager undersøgelsen ikke engang højde for, at mange familier bliver berørt af skilsmisse, arbejdsløshed eller dødsfald, som går hårdt ud over privatøkonomien, siger Jens Lunde, der er lektor ved Copenhagen Business School.

I Nykredit skræmmer tallene dog ikke.

- Kunder med afdragsfrie lån har luft i budgettet til at klare afdragene.

- Og den andel, som skal reducere forbruget for at få enderne til at nå sammen, er for lille til at påvirke det samlede privatforbrug i negativ retning, siger Jakob Legård Jakobsen, der er afdelingsdirektør i Nykredit.

/ritzau/

Dagens Gossip