Afgangsprøverne skudt i gang med tankeeksperiment

Så ville jeg gerne have været i skole i de fire uger, hvor Kommunernes Landsforening (KL) lockoutede lærerne.

Sådan kunne svaret måske være fra nogle af de elever i 9. klasse, der mandag tog hul på årets afgangsprøver - med 11 dages forsinkelse.

Klokken ni var folkeskolens 9. klasser samlet til en fælles sveder i gymnastiksale og auditorier til afgangsprøve i »dansk, skriftlig fremstilling«, hvor en af emne-mulighederne var, »Hvis jeg nu bestemte alt...«, hvor eleverne kunne komme med deres vision for det ideelle Danmark.

Ideel har forberedelsen til afgangsprøverne dog ikke været. Striden mellem Danmarks Lærerforening og KL betød fire uger uden undervisning og medfølgende frygt for at falde igennem til de afsluttende prøver.

»Jeg følte mig så godt forberedt, som man nu kan være efter fire uger uden skole under lockout. Det vil sige, at jeg var ikke nervøs, jeg var klar til det, og jeg holdt hovedet højt. Det var ikke kaos. Men jeg er ret sikker på, at hvis jeg havde været i skole i de fire uger, som vi har gået glip af, så havde jeg og resten af eleverne klaret det bedre,« siger formanden for Danske Skoleelever, Agnete Vienberg Hansen, efter mandagens prøve.

Hun er dog fortrøstningsfuld i forhold til, hvordan det gik.

»Det gik nogenlunde. Det var ikke sjovt, det er ikke noget, jeg har lyst til at gøre hver dag. Men jeg er tilfreds, og jeg er glad for, at jeg holdt ud og klarede det hele,« siger Agnete Vienberg Hansen.

I fire uger var »danske unge ude ud på et sidespor«. En påstand, som eleverne også havde mulighed for at se nærmere på til den skriftlige prøve mandag. Ikke om lockouten kørte dem ud på sidespor, men om en gymnasieelevs påstand om, at hans yngre landsmænds druk har taget overhånd, holder stik.

Andre temaer i den skriftlige afgangsprøve var »Uforklarligt« om mærkelige sammentræf og tilsyneladende overnaturlige hændelser, »Universet«, »Naturen i ørerne« og »Hænder«. Klokken 12:30 ringede klokken ud for årets første skriftlige afgangsprøve.

Onsdag 15. maj skal 9. klasserne runde grundskolens matematikundervisning af, og på fredag står den på dansk retskrivning.

10. klasserne skal til afgangsprøve i skriftlig dansk tirsdag 14. maj.

Dagens Gossip