Afghanere ulovligt tilbageholdt af briter på Camp Bastion

Advokaterne sammenligner situationen med amerikanernes mangeårige fængslinger af terrormistænkte i fængslet i Guantanamo i Cuba, fordi deres otte klienter har været tilbageholdt uden rettergang i helt op til 14 måneder i Camp Bastion. Det sker på trods af, at styrker, som er en del af den internationale styrke (ISAF), som udgangspunkt kun må tilbageholde personer i højst 96 timer.

Briterne har imidlertid benyttet sig af, at man under »særlige omstændigheder« har mulighed for at tilbageholde fanger i længere perioder. De særlige omstændigheder kan for eksempel være i forbindelse med efterforskning og indsamling af viden omkring de tilfangetagne, som i sidste ende kan være med til at redde liv.

Det britiske forsvarsministerium har tidligere oplyst, at styrkerne under ISAF ikke som udgangspunkt har ret til at holde personer tilbage, ligesom de heller ikke har faciliteterne, men omvendt kan de heller ikke bare udlevere dem til afghanske myndigheder.

Det skyldes, at forsvarsminister Philip Hammond i november sidste år forbød udleveringer af fanger til afghanske styrker, fordi man ikke kan garantere for fangernes ve og vel i de lokale myndigheders varetægt.

Den internationale lejr, Camp Bastion, ligger i Helmand og er den største britiske militærlejr i Afghanistan. Den huser i alt 30.000 udsendte.

Dagens Gossip