Afghanistan: Mullah Omar død i Pakistan for to år siden

Afghanistans vigtigste efterretningstjeneste siger onsdag, at Talibanleder Mullah Omar har været død i mere end to år. Oplysningerne er bekræftet af Afghanistans præsidents kontor, og Det Hvide Hus betegner dem som troværdige.

Abdul Hassib Seddiqi, der er talsmand for Afghanistans Nationale Sikkerhedsdirektorat, siger onsdag til de internationale nyhedsbureauer, at Mullah Omar døde i april 2013 på et hospital i den pakistanske by Karachi.

- Baseret på troværdige oplysninger bekræfter regeringen, at Talibans leder, Mullah Mohammad Omar, døde i april 2013 i Pakistan, hedder det i en erklæring fra den afghanske præsidents kontor.

Det Hvide Hus i Washington siger onsdag, at oplysningerne om Mullah Omars død lyder troværdige. Men talsmand Eric Schultz vil ikke forholde sig til de konkrete afghanske oplysninger om, at Omar skulle være død for to år siden i Pakistan.

Meldingen om Mullah Omars død kommer to dage inden, Afghanistans regering og Taliban skal holde anden runde af fredsforhandlinger i Pakistan.

- Regeringen tror på, at vejen til de afghanske fredsforhandlinger er mere åben nu end tidligere og opfordrer alle bevæbnede oppositionsgrupper til at gribe muligheden for at deltage i fredsprocessen, hedder det videre i erklæringen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det Hvide Hus tror på, at Taliban her har muligheden for at lave en ægte fred med Afghanistans regering i forbindelse med den afghansk-ledede fredsproces.

BBC skrev tidligere onsdag, at Omar ifølge afghanske regeringskilder er død. Han skulle være død af sygdom i 2013, men det blev senere afvist af Taliban.

- Rygterne om Mullah Omars død er ikke sande, sagde talsmand for Taliban, Qariy Yousef Ahmadi, om gruppens enøjede og mediesky leder.

- Ifølge mine informationer er Mullah Omar i live, og han er fortsat bevægelsens leder, sagde Ahmadi.

Mullah Omar er meldt død flere gange tidligere, blandt andet i 2011. Dengang afviste Taliban historien som ren propaganda.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip