Afghanistan og USA indgår aftale om sikkerhed

USA og Afghanistan er næsten færdige med at aftale indholdet af en sikkerhedsaftale, der betyder, at amerikanske soldater kan blive i Afghanistan efter 2014, når den Nato-ledede koalition skal være ude.

Først forlød det ellers fra nyhedsbureauet Reuters, at aftalen var færdig.

Men en talsperson fra USA's udenrigsministerium siger, at der "fortsat er et par elementer, der skal gennemarbejdes" før den er klar.

De to nationer har derfor travlt med at blive færdige, da aftalen om blot to dage skal drøftes af tusindvis af klanledere og politikere under et møde i Kabul om den bilaterale sikkerhedsaftale.

Aftalen fastsætter, hvor mange amerikanske soldater, der kan blive i Afghanistan, når hovedparten af de aktuelt 75.000 Nato-soldater, der har været udkommanderet siden 2001, forlader landet.

En af de største hindringer er spørgsmålet om juridisk immunitet for de amerikanske soldater, der bliver tilbage.

Immunitetsspørgsmålet ødelagde en tilsvarende aftale i Irak.

For at overbevise afghanerne om aftalen er den amerikanske præsident, Barack Obama, gået med til at skrive et brev til det afghanske folk.

I brevet erkender Obama, at USA har begået fejl i krigen mod terror, og han anerkender det afghanske folks lidelser.

Sikkerhedsaftalen skulle være underskrevet tidligere på året, men den afghanske præsident, Hamid Karzai, har slået fast, at kun en såkaldt "loya jirga" - en nationalsamling - har autoritet til beslutninger af denne karakter.

Da USA forlod Irak i 2011 løb en lignende aftale ud i sandet, og landet oplever i øjeblikket den værste sekteriske vold siden krigen.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip