Afghanistans ledere: Vi huser ikke terrorister længere

Skrevet af admin

01/12/2014

Mest læste i dag

De to mænd, der har delt magten i Afghanistan mellem sig, er fulde af lovord om Natos og Vestens støtte til det krigsplagede land, da de mandag ankommer til forsvarsalliancens hovedkvarter i Bruxelles og modtages af generalsekretær Jens Stoltenberg.

Afghanistan er ikke længere fristed for internationale terrorister som al-Qaeda, der i 2001 begik massedrab med flybortførelser og angreb på World Trade Center i New York.

Det siger både præsidenten, Ashraf Ghani, og Abdullah Abdullah, der kaldes CEO - en slags premierminister i mangel af en regering, der ikke er dannet endnu.

- Jeg hylder de flere end 3400 Nato-soldater, der har bragt det ultimative offer og mistet livet, og de over 30.000, der er blevet såret. Afghanistans sikkerhedsstyrker er nu rede til at påtage sig deres patriotiske pligt og forsvare landet, siger præsident Ghani.

Han underskrev så sent som søndag den længe ventede aftale, der skaber den juridiske ramme for den ny Nato-mission på 12.000 mand, Resolute Support.

Den skal fra 2015 uddanne og træne afghanske sikkerhedsstyrker, når Natos kampstyrke Isaf forlader landet til nytår efter 13 års kamp mod Taliban-bevægelsens krigere.

- Afghanistan har været i frontlinjen for kampen, men den har betydet, at Europa og Nordamerika har været sikre. Vi håber, at den ny fase vil bringe stabilitet og velfærd til vores folk og sikkerhed til verden, siger præsident Ashraf Ghani.

Landets anden leder, Abdullah Abdullah, supplerer:

- Takket være Natos støtte og internationalt samarbejde er Afghanistan blevet et anderledes sted. Landet er ikke længere en terroristrede. Men vi har brug for jeres fortsatte hjælp, siger Abdullah.

- Mulighederne for forandringer ikke blot i Afghanistan, men også i regionen og for verdensfreden er langt større, end vi kan forestille os, tilføjer den politiske leder.

Tirsdag deltager de to i Natos udenrigsministermøde, hvor man formelt iværksætter operation Resolute Support, som også omfatter cirka 150 udsendte danske soldater.

/ritzau/