Afghanistans præsident må stadig se langt efter fred

Det vurderer Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, der fastslår, at Taleban er en vidtforgrenet organisation med et væld af interesser.

»Udmeldingen fra Karzai er et skridt på vejen mod fred, men jeg kan ikke forestille mig, at det fører til en fredaftale inden udgangen af 2014 ved NATOs tilbagetrækning. Vi skal huske på, at Taleban er et sammenrend af en masse fraktioner, der har forskellige interesser. Derfor vil der nok være dele, der accepterer Karzais invitation, mens andre vil skyde til højre og venstre for at få hældt sand i maskineriet,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Hvis Taleban skal indgå en aftale inden udgangen af 2014, skal Karzai give meget store indrømmelser, understreger lektoren.

»Taleban vil gerne have et Afghanistan, der minder om det Afghanistan, der eksisterede, dengang de havde magten i landet. De vil have indflydelse på, hvordan Afghanistan skal regeres, og så skal landet være mere islamistisk, end det er i dag. Spørgsmålet er, om Karzai og resten af Den Nordlige Alliance, som præsidenten støtter sig til, kan leve med det,« siger Peter Viggo Jakobsen med henvisning til den organisation, der bekrigede Taleban under borgerkrigen og modtog massiv hjælp fra USA.

»Taleban har en interesse i at bruge militær magt - også efter 2014 - for at se, hvor stærke de afghanske sikkerhedsstyrker egentlig er, når de står alene. Og der vil styrkeforholdet afgøre, hvordan den her fredsløsning eller aftale kommer til at se ud,« tilføjer Peter Viggo Jakobsen.

Tirsdag var NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, i Afghanistan, hvor han markerede overdragelsen af sikkerhedsansvaret til den afghanske regering. Karzai kaldte begivenheden for en milepæl i den 12 år lang konflikt, der strækker sig tilbage til terrorangrebene i USA 11. september 2001.

I marts kom det frem, at regeringen trækker de danske tropper ud af Afghanistan allerede i 2013, et år før planlagt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip