Afghansk efterretningstjeneste: Mullah Omar død i to år

Afghanistans vigtigste efterretningstjeneste siger, at Talibanleder Mullah Omar har været død i mere end to år, skriver nyhedsbureauet Associated Press (AP) på sin hjemmeside.

Abdul Hassib Seddiqi, der er talsmand for Afghanistans Nationale Sikkerhedsdirektorat, siger onsdag, at Mullah Omar døde i april 2013 på et hospital i den pakistanske by Karachi.

- Vi bekræfter officielt, at han er død, siger han til AP.

Bekræftelsen fra den afghanske myndighed kommer to dage inden, Afghanistans regering og Taliban skal holde anden runde af fredsforhandlinger i Pakistan.

BBC skrev tidligere onsdag, at Omar ifølge afghanske regeringskilder er død. Han skulle være død af sygdom i 2013, men det blev senere afvist af Taliban.

- Rygterne om Mullah Omars død er ikke sande, sagde talsmand for Taliban, Qariy Yousef Ahmadi, om gruppens enøjede og mediesky leder.

- Ifølge mine informationer er Mullah Omar i live, og han er fortsat bevægelsens leder, sagde Ahmadi.

Mullah Omar er meldt død flere gange tidligere, blandt andet i 2011. Dengang afviste Taliban historien som propaganda.

For to uger siden gav Mullah Omar i en sjælden kommentar sin støtte til forsøget på at igangsætte en fredsproces med den afghanske regering.

Kommentaren fra Mullah Omar blev bragt på Talibans officielle side, og det er ikke blevet bekræftet, om det faktisk var Taliban-lederen selv, der stod bag de meldinger.

/ritzau/

Dagens Gossip