Afghansk fredsdelegation vil møde Talibanleder

Afghanske forhandlere, der ønsker at føre fredsforhandlinger med Taliban, vil snart rejse til Pakistan for at møde en central militant leder, Mullah Baradar, siger regeringskilder i Kabul.

Den afghanske præsident, Hamid Karzai, siger i en erklæring, at en aftale om et møde er på plads efter forhandlinger tirsdag i London med den pakistanske premierminister, Nawaz Sharif.

Baradar, som tidligere var næstkommanderende for afghansk Taliban, er netop blevet løsladt fra et fængsel i Pakistan.

Baradar, der blev anholdt i 2010, har været medstifter af afghansk Taliban, og han har i en periode været de facto-leder af den islamistiske bevægelse i landet.

Løsladelsen af Baradar er sket efter et længerevarende pres fra USA og Afghanistan, da den tidligere næstkommanderende siden sin anholdelse har været betragtet som en central person i forhold til at sætte gang i fredsforhandlinger.

- Der er enighed om, at en delegation fra Det Høje Fredsråd skal besøge Pakistan og have møder med Mullah Baradar i nær fremtid, hedder det i erklæringen fra Karzais kontor.

Det Høje Fredsråd i Afghanistan har til opgave at åbne forhandlinger med Taliban, der blev væltet fra magten i 2001 af en USA-støttet koalition.

USA og Afghanistan har længe presset på for at få Pakistan til at frigive højtstående Talibanledere, som kan bruges til at få moderate grupper i militsen til at gå til forhandlingsbordet og omdanne oprørsbevægelsen til en politisk bevægelse.

Baradar, som er mere åben for dialog end de fleste andre Talibanledere, var en nær ven af Talibans øverste leder, Mullah Mohammad Omar, som gav ham tilnavnet "Baradar", der betyder "broder."

Han var den egentlige øverstkommanderende for Talibans kamp mod amerikanske soldater og Nato's styrker, og han stod bag planlægningen af mange vejsidebomber og andre angreb.

Der er tvivl om, hvor stor indflydelse Baradar har i dag i Talibankredse.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip